Rodinný dům Kozlovice

Fotografie a popis rekonstrukce rodinného domu v Kozlovicích.

Autor: Michaela Košařová, František Košař

Místo
Kozlovice – dědina valašských vejvodů – se nalézají na pomezí Moravskoslezských Beskyd a Podbeskydské pahorkatiny. Obec patří do Moravskoslezského kraje a leží v nejsevernější výspě Valašska.
Na samém jižním konci této vesnice je pozemek, který se rozprostírá na severním svahu, záda mu tvoří trojvrcholový skalní masiv.
Na pozemku byl rodinný dům o jednom obytném podlaží, s prostorem půdy
a sníženým sklepním podlažím. Kromě tohoto domu zde byla navazující stará stodola, která neměla základ, takže se objekt nevyplatilo rekonstruovat/adaptovat.
Původní dům na kopci byl výrazným prvkem v krajině, především kvůli převýšenému tvaru střechy s velmi ostrým úhlem sklonu.
Návrh navazuje na urbanismus obce svým měřítkem, reaguje na terén
a povětrnostní podmínky území.

Koncept
Při obhlídce stávající zástavby vesnice jsme si uvědomili, že větší nečleněný objem domu by jen škodil koloritu místa. Tím spíše, že staveniště se nachází na kopci. Proto byl objem domu, s ohledem na rozsáhlý stavební program investora, rozdělen do třech částí. Jednotlivé terasy pak dotvářejí a sjednocují celkový vzhled nového a původního.

Zadání
Stavebník se rozhodl stávající rodinný dům využít a rekonstruovat pro vícegenerační bydlení. Cílem bylo odstranit přístavky a přistavět novou obytnou část místo stávající stodoly.
Nová část (přístavba) funguje jako samostatná bytová jednotka, její podkroví slouží jako univerzální prostor (rezerva pro ubytování hostů, herna atd.) a je samostatně přístupné ze společné vstupní haly. V rekonstruovaném domě jsou umístěny dvě samostatné bytové jednotky a společné prostory suterénu s technickým a skladovým zázemím. Samostatné vstupy do jednotlivých bytů byly požadavkem investora. Vstupy do bytů vedou ze společné haly/šatny, můžeme ji i nazvat komunikačním jádrem – uzlem celého komplexu.

Konstrukce 
Nová část je postavena z cihlového stěnového systému. Pro konstrukci krovu se použila vaznicová soustava. Stejný krov je realizován i na stávající dům, kde původní střecha byla demontována a nahrazena střechou s menším sklonem; v kombinaci s navýšením půdní nadezdívky umožnila lepší využití podkrovního prostoru.

Materiálové řešení
Původní dům i přístavba byly zatepleny a opláštěny lícovými cihlami. Sokl byl obložen štípaným kamenem. Okna jsou dřevěná s izolačním dvojsklem. Terasy byly vyrobeny z modřínových prken. Střešní krytina, oplechování a svody jsou z titanzikového plechu. Zábradlí na terasách je z nerezových profilů s výplní sítí.

Autorská zpráva
Foto Jana Opělová a archiv autorů

celý článek + zdroj: bydleni-iq.cz

Související články


Komentáře

  1. davidb :

    Nádhera.

    Thumb up 8 Thumb down 0
  2. thvari :

    Mne se paradoxne vic libi ten puvodni stav…ale ani rekonstrukce neni spatna.

    Thumb up 3 Thumb down 4
  3. Luděk :

    Povedená rekonstrukce, ale z vlastní zkušenosti vím co taková rekonstrukce obnáší a jaká rizika do budoucna přináší. Takže by mě zajímalo jestli by finančně nevyšlo nastejno zbourat a postavit komplet nové. Ale neznám původní stav objektu atd.

    Thumb up 3 Thumb down 0
  4. jarda :

    Prý…me se líbí ten původní stav :D :D

    Thumb up 0 Thumb down 0
  5. thrpst :

    Nebylo to lepší zbourat a postavit nanovo?

    Thumb up 0 Thumb down 0
  6. Mjoe :

    když nebudu rozebírat to, že taková stavba na dobrém základě vydřží více než dnešní novostavby, pak je třeba zmínit, že zbourat dům a postavit nový je mnohem dražší.

    Thumb up 1 Thumb down 1

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Server neodpovídá za jejich obsah a nenese právní důsledky spojené s jejich zveřejněním. Vyhrazujeme si právo odstraňovat nepřijatelné příspěvky.