Rekonstrukce objektu „A“ PřF, OSU

Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity připravuje rozsáhlou rekonstrukci historické budovy v centru města. Sídlo několika kateder i děkanátu na ulici 30. dubna projde do dvou let zásadní modernizací.

Intenzivní přípravy modernizace budovy, která je součástí městské památkové zóny, trvají zhruba rok. Proměnou projde hlavně její interiér, který je dlouhodobě v neutěšeném stavu a neodpovídá požadavkům univerzitního pracoviště 21. století. V budoucnu tak má rekonstruovaná budova nabídnout přívětivější a modernější prostředí studentům i pracovníkům. Zásahy čekají také vnější plášť budovy, střechu a některé další prvky exteriéru. Modernizovaná budova přinese po úpravách řadu úspor – mimo jiné pomůže snížit spotřebu energie na vytápění.


Dojde k úpravám dispozic jednotlivých pater, rozsáhlé přestavbě studovny nebo vybudování výtahu, který zjednoduší pohyb hendikepovaným. Zároveň ožije dosud nevyužité podkroví, které nabídne moderní kanceláře nebo aulu pro jednání vědecké rady i pro konání přednášek. Vše doplní unikátní skleněné propojení obou křídel budovy à la Olympijský stadion v Mnichově. Těch změn bude pro všechny opravdu hodně,“ popisuje tajemník Přírodovědecké fakulty Vítězslav Bican.


Kromě dispozičních změn dojde také na kompletní výměnu rozvodů vody, kanalizace, elektřiny, vzduchotechniky a počítačových sítí. Po vzoru zahraničních univerzit budou mít studenti i akademici k dispozici moderní a pohodlné zázemí v prostorách fakulty. Studenti tak například získají vlastní speciální místnosti pro přípravu svých projektů, prostory pro workshopy i samostudium. Budova po rekonstrukci nabídne zcela nové učebny, a také speciální laboratoř informatiků pro simulaci ovládání chytrého domu napájeného fotovoltaickými panely či tabulový sál matematiků. Spolu s Architektonickým ateliérem Velehradský teď vedení Přírodovědecké fakulty ladí detaily celého projektu i náklady na rekonstrukci.


Budova Přírodovědecké fakulty se modernizací posune do 21. století. Sice se promění k nepoznání, ale pořád bude respektován její původní architektonický charakter. Do jisté míry jsme v úpravách limitováni spoluúčastí a potřebou financování z vlastních zdrojů, ale snažíme se všechno maximálně přizpůsobit všem, kteří budou v budově studovat a pracovat. Pro současné vedení je tak velkou výzvou vše realisticky naplánovat, aby budova mohla bez dalších větších zásahů sloužit komfortně a spolehlivě další desítky let,“ vysvětluje děkan Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity Jan Hradecký.
Do podzimu chce mít vedení Přírodovědecké fakulty připravené veškeré podklady, pro žádost o financování z programu MŠMT 133 220 Rozvoj a obnova materiálně technické základny veřejných vysokých škol. Následně fakulta spustí poslední fázi příprav, aby se nejpozději příští léto mohlo začít s rekonstrukcí. Stavební práce potrvají zhruba rok a studenti i pracovníci musejí počítat s dočasným stěhováním do jiných prostor Ostravské univerzity.

zdroj: prf.osu.cz

Související články


Komentáře

  1. thvari :

    Narozdil od stavby te nestastne fakulty TV a sportu ma toto velmi slusnou uroven.

    Thumb up 14 Thumb down 1
  2. Jana :

    Obdobně jako česká společnost i OU potřebuje ráznou sebereflexi. V době, kdy LF přichází o akreditaci, soudí se s bývalým děkanem, FF domrví rekonstrukci a ještě ji dojdou peníze atd. ap. Zkrátka OU začíná připomínat virtuální univerzitu aneb nahoře huj (miliardy na FU, miliardy na cvičnou nemocnici, miliardy kdo ví na co dalšího), dole fuj (na celé FU přednáší sotva 2 umělci, kteří se dají považovat za umělce). OU má problém – velké problémy!!!

    Thumb up 4 Thumb down 20
  3. Tom :

    Nejen OU má problém 🙂

    Thumb up 6 Thumb down 3
  4. Mx :

    Toto je dle meho nazoru skvela architektura&design, kterou Ostrava potřebuje, a budu moc rad, pokud neco takoveho vznikne

    Thumb up 14 Thumb down 0
  5. Petr :

    Mx: jedna věc mne na tomto návrhu trochu děsí, a to je ten skleník na střeše v létě… skvělá architektura si nemůže dovolit takový exces, který bude mít fatální následky při užívání stavby

    Thumb up 9 Thumb down 2
  6. Tom :

    Petr: Chci jen upozornit, že na stránku užívání stavby se myslelo velmi důkladně. Sklo má speciální povrchovou úpravu v podobě samočistící vrstvy (typu Bioclean atp.), která za pomoci slunce, vody a větru sklo čistí. Z tohoto důvodu byly propočítány i sklony jednotlivých skel tak, aby samočistící procesy byly co možná nejúčinnější. Co se týče teplotní bilance je zvoleno samozřejně speciální pokovené trojsko, které velmi velkou část slunečního tepla odrazí či absorbuje. Navíc zvolené sklo maximálně zabrání tepelným ztrátám v chladnejším obodobí. Celá budova bude mít zcela novou vzduchotechniku, zavedené řízené větráni a v podkroví bude navíc i klimatizaci.

    Thumb up 8 Thumb down 1

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..


Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Server neodpovídá za jejich obsah a nenese právní důsledky spojené s jejich zveřejněním. Vyhrazujeme si právo odstraňovat nepřijatelné příspěvky.