Rekonstrukce objektu „A“ PřF, OSU

Ostravská univerzita na podzim roku 2018 zadala veřejnou zakázku na komplexní přípravu projektové dokumentace včetně odpovídající inženýrsko-investiční činnosti a autorského dozoru pro rekonstrukci budovy A Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity na ul. 30. Dubna 22, Ostrava – Moravská Ostrava dle zhotovené architektonické studie.

Autor studie: ra15 / Ing.arch. Radek Lampa, Ing. Libor Hrdoušek, Ing.arch. Gabriela Drahozalová Andresová

STÁVAJÍCÍ STAV OBJEKTU – ZÁKLADNÍ ÚDAJE.

Budova A Ostravské univerzity Přírodovědecké fakulty se nachází se v městské památkové zóně Moravská Ostrava. Jedná se o samostatně stojící podsklepený objekt se 3 nadzemními podlažími a šikmou střechou. Objekt se spojen stávajícím koridorem s objektem C. Půdní prostor je nyní nevyužíván. Hlavní vstup do objektu je z ulice 30. dubna. Konstrukční systém objektu je stěnový kombinovaný, podélný i příčný. Konstrukční výška podlaží je 4,2 m, v suterénu je v rozmezí od 2,25 do 2,85 m. Obvodový plášť tvoří cihelné zdivo tl. 600 a 450 mm. Střechy objektu jsou šikmé, spádované ke střešním žlabům po obvodě. Nosnou konstrukci tvoří dřevěné krovy, krytina je plechová skládaná. Stropy – dřevěné trámové. Výplně otvorů – v nadzemních podlažích jsou osazena již vyměněná nová jednoduchá dřevěná okna a dveře prosklené izolačním dvojsklem. V hlavním vstupu z ulice 30. dubna jsou původní dveře dřevěné prosklené jedním sklem. V suterénu jsou osazena jednoduchá kovová okna.

KONCEPT STUDIE – VYTVOŘENÍ KONZULTAČNÍCH A SAMOSTUDIJNÍCH CENTER

STUDENTI.

Konzultační a samostudijní centrum studentů je vytvořeno otevřením uvnitř dispozice prvního nadzemního podlaží a přímo navazuje na vstup do budovy. Chodba již není jen komunikací, ale je součástí většího, vizuálně spojitého prostoru. Ihned od vstupu jsou vidět hlavní orientační body, jako je info s knihovnou a studovna s kavárnou. Nové prostory využívají vnitřní tvarování původního objektu, studovna s vysokým stropem dodává místu na reprezentativnosti. Z chodby je možné vyjít ven na nové terasy směrem do dvora.

PROFESOŘI.

Každé patro patří jedné katedře. Vlastní kontaktní prostory jsou soustředěny do centra dispozice. Do dvorní části jsou otočeny jednací místnosti, na druhou stranu pak vždy Cluster katedry.

VĚŽ.

Nové výukové, konzultační a workshopové prostory a jejich funkční vertikální umístění v dispozici nad sebe, vytvoří ve dvorní části pomyslnou věž, která je zároveň podpořena svým architektonickým ztvárněním. Každá vertikála bude symbolem jedné katedry. Třetí svislici vytvoří nový kubus výtahů, jako vertikální komunikace mezi katedrami. Na střeše věže bude umístěno technické zázemí – jednotka vzduchotechniky a chlazení a dojezd výtahů. Ideálně zde budou umístěna zařízení pro vědecký výzkum a studium. Fasáda pravé vertikály směrem na čistý jih bude obložena solárními panely.

KORUNA.

Vertikální funkční umístění korunuje podkroví, s umístěním reprezentativních prostor fakulty a vedení. Do nejvyšší části krovu je umístěn sál pro obhajoby disertačních prací, habilitační a profesorská řízení, zasedání věděcké rady, zvané přednášky, některé obřady a tisková prohlášení.

VSTUP

Hlavní vstup zůstává, ale je výrazově podpořen markýzou, pro odlišení od druhého, servisního vstupu. Ke vstupu jsou přiřazeny místnosti vrátnice/ostrahy, správce objektu.

SUTERÉN

Prostory suterénu budou řešeny v druhé etapě výstavby. Do prostor budou umístěny laboratoře. Stávající prostory jsou v nevyhovujícím stavebně-technickém stavu.

HMOTA OBJEKTU.

Hmotově dochází ke zvýšení dvorní části – objektu věže, o jedno nadzemní podlaží místo stávajícího podkroví + na střeše objektu budou umístěna technická zařízení budovy a dojezd výtahů. Vysoké atiky kryjící tato zařízení nebudou přesahovat výšku hřebene nejvyššího bodu střechy hlavní budovy. Vstupní dveře jsou akcentovány prvkem vysunuté, plechové markýzy se značením fakulty. Vysunutí markýzy je provedeno na šířku stávajícího chodníku.

FASÁDA.

Nové zásahy budou koncepčně provedeny v materiálu odlišném. Dvorní věž bude obložena FV panely a plechem. Kovová markýza akcentující vstup uliční fasády. Stávající fasáda objektu bude řešena v druhé etapě výstavby.

zdroj: zakazky.osu.cz

Související články


Komentáře

  1. rasta :

    Může to být povedené. Ale asi bych venkovní zpevněné plochy nevolil jako parkoviště

    Thumb up 7 Thumb down 2
  2. Marián Kyral :

    rasta: Přesně. Taky mě zaujaly stromy vyrůstající z aut :-D

    Thumb up 6 Thumb down 0
  3. thvari :

    Ostravska univerzita me posledni dobou neskutecne stve. Zadne souteze, vsechno pridelene kdovijak a kdovikomu. Ale z cetnych realizaci, vcetne teto vizualizace, je zrejme, ze si umi dobre vybrat. Oukej, dalo by se pochopit. Proc je ale potom nejvetsi z nejvetsich investic, nova fakulta na Cerne louce, tak neskutecny paskvil? Takze opravit si budovy Ostravska univerzita umi (Prirodovedecka fakulta na Slezske, nova Lekarska fakulta), ale postavit uz ne?

    Thumb up 5 Thumb down 5

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..


Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Server neodpovídá za jejich obsah a nenese právní důsledky spojené s jejich zveřejněním. Vyhrazujeme si právo odstraňovat nepřijatelné příspěvky.