Nové kostelní lavice Kunčice p. Ondřejníkem

Koste v Kunčicích pod Ondřejnikem dostal nové lavice.

Autor: Ateliér Filandr | Václav Filandr, Alžběta Broďániová

Kostel sv. Máří Magdaleny s klasicistní fasádou a zdobeným interiérem byl postaven roku 1816. Po nekoncepčních úpravách a drobných opravách např. dlažby a malby v 70-tých a 80-tých letech je interiér poněkud nesourodý.

V první fázi obnovy interiéru vznikla potřeba nahradit nevyhovující původní kostelní lavice, které byly vyrobeny pro věřící asi podstatně menšího vzrůstu. Lavice měly opěradla kolmá k sedací ploše a málo hluboký prostor mezi řadami neumožňoval usednutí vyšších osob či osob se zhoršenou pohyblivostí. Opěradla byla kromě toho ukončena vystouplou lištou, která při opření tlačila do lopatek. Dřevěné sedáky byly pro lepší tepelnou pohodu v chladnějších měsících provizorně opatřeny barevně i materiálově nevhodnou textilní vrstvou. Pevná klekátka a zapuštěná podlážka znemožňovali pečlivý úklid.

Cílem bylo navrhnout ergonomické lavice – jak pro sezení, tak pro klečení, tak aby se věřící mohl nerušeně věnovat liturgii a modlitbám. Opěradla jsou v pohodlném úhlu, sedáky polstrované, prostor mezi řadami dostatečně prostorný, klekátka výklopná a umístěná tak, aby bylo možné se při klečení opřít o lavici. Pod pultem na odložení kancionálu, pak přibyly police a háčky na odložení osobních věcí. Pod předními lavicemi jsou další menší lavice pro děti, které je možné vytáhnout. Nové podlážky jsou uzpůsobeny pro elektrické rozvody vedoucí k budoucímu vytápění pod lavicemi. Bylo nutné počítat s poněkud nešťastně volenou dlažbou z druhé poloviny minulého století, a proto návrh odstínu moření dubových lavic z této podmínky vycházel. Vzor negativní treláže na čelech lavic je inspirován zábradlím kůru a výplně skříně původních varhan.

Zábradlí rozšířeného kůru, které svým materiálem a povrchovou úpravou nezapadalo do interiéru kostela, se opatřilo matným nátěrem šedé barvy odpovídající barvě na varhanách. Sloupy podepírající kůr byly také natřeny šedou barvou a jejich hlavice zlatou, zopakoval se tak prvek z varhan a prostor se alespoň částečně sjednotil.

zdroj + celý článek: archiweb.cz

Související články


Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..


Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Server neodpovídá za jejich obsah a nenese právní důsledky spojené s jejich zveřejněním. Vyhrazujeme si právo odstraňovat nepřijatelné příspěvky.