Vila Radvanice

Rekonstrukce mění rodinný dům ze 40. let 20. století na současný dům pro sympatickou rodinu mladých doktorů.

Autoři: Kamil Měrka, Tomáš Kozel / ti2 architekti

Tento projekt je první ze dvou studií pro investora, který se rozhodoval, zda zrekonstruovat dům, nebo postavit nový na volné parcele v téže lokalitě.

vila radvanice

Stávající rodinný dům je podsklepený jednopodlažní objekt s obytným podkrovím. Střecha je stanová s výrazným vikýřem směrem k jihu a severu. V průběhu svého užívání prošel drobnými stavebními úpravami údržbového charakteru. Sklepní podlaží je na jižní straně částečně zapuštěno pod zem a na severu leží na terénu. Vstupní podlaží se nachází cca dva metry nad terénem a je přístupné venkovním schodištěm při západní fasádě. Je zde situován obývací pokoj, kuchyň, koupelna a ložnice. V současné době toto podlaží není přímo propojeno se zahradou. Podkroví je nyní koncipováno jako samostatná bytová jednotka s kuchyní, koupelnou, obývacím pokojem a ložnicí.

vila radvanice

Tato rekonstrukce se snaží vyřešit nedostatky, které přinášelo původní uspořádání domu. Investor kladl velký důraz na funkčnost a účelnost provozu, ale také na výjimečnost a individualitu architektonického návrhu. Stavebníkovou vizí bylo zbourat zádveří a stanovou střechu a dozdít plnohodnotné 2. NP, čímž vzniká lapidární (jednoduchá) hmota kvádru s jedním podlažím zapuštěným do terénu a dvěma nadzemními podlažími. V suterénu je situováno technické zázemí domu, tedy dílna, sklad, prádelna, sušárna, a také vinný sklípek. Celé 1. NP kromě zádveří tvoří jeden velký obytný pokoj, kterému dominuje „pódiový“ prostor se schodištěm spojující obytnou úroveň se zahradou. Tento prvek slouží mimo jiné jako malé domácí hlediště, což byla reakce na další velký investorův koníček – filmy. Nad tímto prostorem je zavěšena pracovna majitele domu, která je přístupná z pochozí knihovny.

vila radvanice

Jako spací zóna domu slouží 2. NP. Nachází se zde ložnice rodičů se šatnou, dva dětské pokoje a jeden pokoj pro hosty. Obě nadzemní podlaží mají své koupelny, které jsou situovány nad sebou, což umožňuje použití shozu na prádlo ústícího přímo do prádelny. Stávající obvodové zdivo bude zatepleno a fasáda bude z probarveného betonu.

vila radvanicecelý článek: bydleni-iq.cz

Související články


Komentáře

  1. Hynek [msstavby.cz] :

    jeste chcu fotku tech doktoru, jinak neverim, ze jsou sympaticti. :)))

    Thumb up 0 Thumb down 0
  2. Martin [msstavby.cz] :

    Hynek [msstavby.cz]: Možná na předposledním obrázku. S tím psem a dítětem :o)

    Thumb up 0 Thumb down 0

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Server neodpovídá za jejich obsah a nenese právní důsledky spojené s jejich zveřejněním. Vyhrazujeme si právo odstraňovat nepřijatelné příspěvky.