Proměna prostoru před muzeem Kopřivnice

Vznikl první návrh pro úpravu prostoru před původním muzeem Tatra v Kopřivnici.

Architekti z brněnského architektonického ateliéru m2au [mɲaʊ̯], kterému Kopřivnice zadala vypracování studie a projektové dokumentace, jež řeší okolí zdejšího technického muzea, prezentovali v závěru května vedení města své první vize. Zřejmě hlavním impulzem, který spustil úvahy o budoucí podobě prostoru před vstupem a v okolí technického muzea, bylo odstěhování Slovenské strely. Zatímco restaurování vlaku se chýlí k závěru, v prostoru před muzeem stále zůstává kus železničního svršku, osiřelé nástupiště a nevzhledný přístřešek. Historický vlak se přitom na místo, kde víc jak dvacet let stával, už nevrátí. Proto prostor po Strele prochází v prvních návrzích řešení nejrazantnější proměnou. Zmizet mají všechny pozůstatky stání vlaku, a dokonce i některé výduchy z podzemních prostor a na jejich místě má být vysázeno větší množství stromů v pravidelném rastru, které naváží na již existující stromořadí kolem chodníku podél ulice Záhumenní. V tomto hájku navrhují architekti umístit kreativní prvek, který má potenciál stát se zajímavým fotopointem. „Jde o řadu pěti v řadě za sebou umístěných kruhů. V každém z nich bude umístěno jedno písmeno slova Tatra, a pokud budou v zákrytu, vytvoří stylizované logo automobilky. Zároveň jde o prvek, kterým budou moci lidé otáčet, posadit se zde a podobně,“ popsal návrh brněnských kolegů Václav Kocián, vedoucí oddělení architektury kopřivnické radnice.

První nástřel řešení počítá i se změnami v prostoru vstupu do budovy muzea. Stávající hlavní schodiště zůstane zachováno, ale po jeho levé straně v místech, kde je dnes více než dva metry vysoká zeď se šedozeleným keramickým obkladem, navrhují architekti další schodiště. To by ovšem tvořily jen čtyři vyšší stupně, která by neměly funkci schodů, ale byly by místem k posezení a tvořily by malou tribunu. „Další návrh se týká odbourání stávajícího masivního ‘květináče’ se skalníky, který odděluje šikminu přístupové rampy od chodníku. Jeho velká hmota by měla zcela zmizet. Nahrazen by mohl být jen subtilním kovovým zábradlím, a dojde tak k většímu otevření prostoru i pohledu do muzea z pěší zóny,“ doplnil Václav Kocián.

Velké otazníky vyvolává i nároží s lavičkami a fontánkou v rohu objektu supermarketu Albert. Čtvrtkruh s masivním válcovým sloupem na vrcholu architekti navrhují zastavět, což by vedlo nejen k lepšímu ohraničení prostoru, ale mohl by zde vzniknout atraktivní prostor například pro umístění infocentra nebo jiné služby s velkým pohybem obyvatelstva a návštěvníků města.

V jiných částech okolí budovy technického muzea brněnští architekti počítají spíše s kosmetickými změnami. Výjimkou je pouze bok budovy přivrácený ke škole Milady Horákové, zde architekti dostali úkol prověřit možnosti zřízení parkování.

Podle starosty Miroslava Kopečného byla zatím městu předložena jen prvotní představa zpracovatelů. „Po diskuzi, v rámci které byly vzneseny některé náměty a připomínky, jsme souhlasili s tím, že zpracovatelé mají pokračovat v nastíněném směru. Práce na návrhu budou dále pokračovat a precizovat se jeho detaily,“ řekl starosta Kopečný. Termín dokončení je stanoven na polovinu července. Projektové práce na úpravách další části širšího centra Kopřivnice navíc z větší části hradí Moravskoslezský kraj, který městu poskytl půlmilionovou účelově vázanou dotaci.

Současná stav:

zdroj: koprivnice.cz

Související články


1 komentář

  1. Robur :

    Zrovna včera jsem hovořil s jedním pánem z Čech, který byl i v Kopřivnici na výletě a řekl, že když vešel do centra (pěší zóna) Kopřivnice připadalo mu to jako v Pripjati. Snad to až tak hrozné není, ale i tak je tento návrh velmi příjemný a prostor výrazně kultivující.

    Thumb up 2 Thumb down 0

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..


Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Server neodpovídá za jejich obsah a nenese právní důsledky spojené s jejich zveřejněním. Vyhrazujeme si právo odstraňovat nepřijatelné příspěvky.