Opavský zimní stadion získá novou podobu

Vizualizace a popis záměru rekonstrukce zimního stadionu v Opavě.

Autor: QARTA ARCHITEKTURA
Vizualizace: Monolot studio

Opavané by se konečně mohli dočkat zásadně zrekonstruovaného zimního stadionu, který nahradí zchátralou a dávno nevyhovující stavbu z konce 50. let minulého století. Město tak získá moderně pojatou budovu, která se může využívat kromě ledových sportů a volnočasových aktivit i na kulturní a společenské akce. Stavět by se mohlo začít už v závěru letošního roku, hotovo by pak mělo být v průběhu roku 2022. To vše za zhruba 200 milionů korun.

„Stávající zimní stadion, který dávno přestal stoprocentně plnit svou funkci, se postupem let stal velkou ostudou Opavy. Jedná se o nepřehlednou změť mnoha úprav, dostaveb a přestaveb, která dávno nefunguje. Neposkytuje ani základní komfort, který hráči, ale i návštěvníci haly očekávají. Jsem proto moc rád, že se po letech konečně začalo s touto významnou budovou něco dělat a že ve městě vyroste moderní, architektonicky velmi zajímavý dům. Těším se na to,“ říká primátor Opavy Tomáš Navrátil s tím, že město neplánuje jen dílčí rekonstrukci, ale zásadní přestavbu zimního stadionu. „Opava byla vždy hokejové a bruslařské město a zásobovala nejvyšší soutěž a reprezentaci talentovanými odchovanci. Právě na toto období chceme navázat, a to tím, že nejvyšší prioritou klubu bude kvalitní výchova hokejové mládeže. Díky podpoře statutárního města Opava, rekonstrukci zimního stadionu a především vytvoření nového potřebného sportovního zázemí bychom se tomuto cíli začali po letech tápání konečně přibližovat. Opava si moderní stadion určitě zaslouží!“ uvádí jednatel Hokejového klubu Opava Dalibor Bárta.

Architektonická studie týmu QARTA architektura pod vedením opavského rodáka, architekta Davida Wittasska velmi vhodně očišťuje prostor haly od postupně provedených vestaveb a nechává vyniknout původní ocelovou konstrukci haly. „V rámci pročištění interiéru haly budou odstraněny dodatečně postavené ocelové tribuny, které mají z důvodu umístění ve značné výšce také velmi strmé stoupání, a také část restaurace vysunutá do vnitřního prostoru. Všechny původní konstrukční prvky budou v co největší míře ponechány a pohledově uplatněny,“ uvedl hlavní architekt města Petr Stanjura.

Na původních betonových stupních tribun zimního stadionu jsou navrženy nové tribuny pro cca 2 000 diváků. Veškeré nosné prvky budou umístěny pod úrovní sedadel, aby nezhoršovaly výhled na ledovou plochu a neovlivňovaly vzhled interiéru. Přidružené architektonicky nehodnotné přístavby navazující na halu z jihozápadní strany budou zcela odstraněny a nahrazeny nově navrženou přístavbou včetně nové restaurace a salonku.

Zásadním úkolem obnovy areálu je vytvoření sportovního zázemí, které bude sloužit nejen současným potřebám výcviku mládeže, ale také veřejnému a komerčnímu užívání haly. Nová vybavenost je integrována do moderní třípatrové budovy, která nahradí stávající dlouhodobě nevyhovující zázemí. Propojení na každodenní provoz haly je navrženo přehledně, transparentně a jednoduše.

Nově budou vytvořeny plochy pro nácvik střelby, stability, rychlosti bruslení a startů za kotoučem. Prostor pro nácvik hokejových dovedností je koncipován s ohledem na pořádání mládežnických kempů. Stravovací zázemí kempů bude oddělené od vlastní restaurace, výhledem z patra se propojí výcvikový prostor s ledovou plochou. Tréninkové potřeby doplní moderní prostory pro posilování a malá tělocvična. Důraz je dán rovněž na regeneraci, která je určena pro všechny věkové kategorie. Zahrnuje masážní kabiny, finskou a parní saunu, ochlazovací bazén a místo pro relaxaci.

Prostorově efektivní a technicky funkční šatny jsou řazeny vedle sebe a zohledňují kategorie hráčů, z prostorových důvodů se však počítá s částečným rotačním systémem využití. Nově je k dispozici zázemí pro komerční využití, tzv. hobby hokej.

Základním parametrem návrhu je přehlednost. Přístup do ikonicky pojaté vstupní haly ze strany parčíku je součástí hlavní komunikační osy celého prostoru. Nově koncipovaný prostor nabízí vytápěné zázemí s toaletami a bufetem pro fanoušky hokejových zápasů. Význam prostoru navrhujeme podpořit umístěním trofejí, které byly dříve pouze součástí VIP zóny. Revitalizace areálu počítá s obnovou historické haly z 50. let 20. století s důrazem na technicistní industriální kvalitu objektu. Celkově zklidněný a přehledný prostor vytvoří dojem hokejové arény, navrátí pocit velkoleposti. Část přízemí haly bude prosklená, aby vtáhla zájem kolemjdoucích k dění uvnitř.

Architektonické ztvárnění novostavby je odlehčené a současně účelné, kontrastní vůči původní, v průběhu času přestavované hmotě objektu. Lamely před skleněnou fasádou tvoří zajímavou figuru a odkazují na charakteristický prvek původní haly – ocelový vazník. Podsvícení lamel umožní slavnostní osvětlení celého areálu. Svým výrazem bude působit jako přirozený poutač, návěstí pro diváky a zapojí tak stavbu do společenského života města. „Příkladů zdařilé revitalizace velikostně podobných stadionů je v zahraničí celá řada. Přitom je vždy třeba respektovat historii a specifika místa, revidovat a obnovit jeho společenské vazby. Historickou halu je třeba revitalizovat, nikoli nechat zchátrat a nahradit novým objektem,“ dodává spoluautor návrhu rekonstrukce a rovněž bývalý hráč hokeje v Opavě architekt David Wittassek.

Materiály použité při rekonstrukci zimního stadionu jsou vybrány s ohledem na životnost i architektonický výraz. Přednostně je počítáno s užitím přirozeného působení přiznáním jednotlivých materiálů, jako je pohledový či konstrukční beton, režné zdivo z cihel nebo bloků, podlahy povlakové, stěrkové i ve formě broušený beton, akustické zavěšené podhledy v přírodních tónech, v kontrastu pak ocelové konstrukce s nutností nátěru ve výrazné barevnosti. Industriální styl bude podpořen i přiznáním tras všech technologií, koncové prvky budou podvěšeny pod stropy či vedeny po stěnách mimo dosah diváků.

zdroj + celý článek: opava-city.cz

Související články

  • žádné související články, zkuste tagy pod nadpisem..

Komentáře

  1. vojta :

    Hezké.

    Thumb up 5 Thumb down 0
  2. Tomas :

    Krása, ale kde se bude parkovat??

    Thumb up 0 Thumb down 0
  3. davidb :

    Tomas:
    A kde se parkuje teď?
    Těch 50 míst ke tak pro hokejisty a lidi co na zimáku pracují.

    Thumb up 0 Thumb down 0
  4. Pavel :

    Tomas: Z parkovacího domu na nám. Osvoboditelů to je na zimák pár kroků.

    Thumb up 5 Thumb down 0
  5. tommtomm :

    Z nově budovaného parkovacího domu u Východního nádraží to je 300m, shodně je to i z parkovacího domu na náměstí Osvoboditelů. Hned naproti je placené parkoviště u „obchodního centra“. Za mě je parkování v daném místě dostatečně řešené, a úprava plochy na piazzettu či malé náměstí prostoru navázanému na park rozhodně prospěje. Je sice škoda, že padne poslední původní část stadionu (přestavba z 50 let pouze navýšila a pohltila původní budovu otevřeného stadionu od Geldnera), ale nové řešení je kvalitní a pozvedne roztříštěný a opomíjený kout Opavy.

    Thumb up 5 Thumb down 0
  6. NaNo :

    Moderní to je :D proč ne

    Thumb up 0 Thumb down 0

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..


Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Server neodpovídá za jejich obsah a nenese právní důsledky spojené s jejich zveřejněním. Vyhrazujeme si právo odstraňovat nepřijatelné příspěvky.