Dostavba letního koupaliště v Krnově

Město Krnov připravuje postupnou dostavbu koupaliště, která přinese kvalitnější zázemí pro návštěvníky i pracovníky. Vycházet bude z architektonické studie, kterou zpracoval atelier Projektil architekti pod vedením krnovského rodáka Adama Halíře. Na návrhu se podílel také sochař Petr Valer, rovněž z Krnova, který se zabýval přeměnou bývalého parkoviště v blízkosti řeky Opavice.

„Koupaliště prošlo rekonstrukcí před třemi roky. Máme novou vanu s tobogánem, teď přichází na řadu desítky let staré a už nevyhovující zázemí. Radost uděláme nejen návštěvníkům koupaliště. Nový objekt občerstvení totiž bude přístupný i kolemjdoucím od řeky. Společně s připravovanou stavbou nových městských lázní chceme lidem nabídnout atraktivní sportovně relaxační areál s celoročním provozem,“ říká starosta Tomáš Hradil.

Návrh rekonstrukce odkazuje na historii a snaží se navázat na atmosféru dřevěného prvorepublikové koupaliště. „Nová budova zázemí do tvaru „U“ obepíná stávající plavecký bazén a koncentruje v sobě převlékací kabiny, hygienická zázemí, občerstvení, zázemí pro plavčíka, zaměstnance, technická zázemí a kolárnu. Sportoviště jsou umístěna na klínovitém pozemku severní zahrádkářské kolonie, která byla výstavbou obchvatu zbavena standardních přístupových a zásobovacích cest a kde se přepokládá zvýšený hluk ze severního obchvatu,“ uvádí architekti ve studii.

Jelikož záměrem města je celoroční zpřístupnění části areálu a rozšíření nabídky možnosti využívání přilehlých veřejných prostorů, studie se zabývá rovněž návazností na řeku Opavici a úpravami bezprostředního okolí areálu. Do návrhu dostavby koupaliště byla proto zapojena výtvarná intervence od sochaře Petra Valera. Jedná se o přeměnu bývalého parkoviště na zónu aktivního klidu. Jejím základem jsou dvě dlouhé lavice rozdělující prostor podle účelu na posezení, herní zónu a outdoor tělocvičnu. Místo má sloužit k posezení a odpočinku při procházce z centra kolem nábřeží, posílit význam místa jako cíle výletních tras.

„Studie bude podkladem pro zpracování projektové dokumentace, s jejím zadáním počítáme v průběhu příštích dvou let,“ dodává Martina Marčanová z odboru investic a správy majetku. Termín dostavby koupaliště není stanoven, měla by ale být rozdělena na etapy. Jako první bude postupně realizována nová budova zázemí. Po uvolnění severních pozemků a změně územního plánu dojde k vybudování sportovní zóny.

Areál krnovského koupaliště byl vybudován v roce 1934 s bazénem pro plavce i neplavce, sprchami, hudebním pavilonem, pavilonem s bufetem, dřevěnými šatnami a moly. V průběhu let byl přebudován do nynější podoby. V roce 2018 proběhla velká rekonstrukce, kdy byly zrekonstruovány bazénové vany a přidány nové vodní atrakce.

Architektonická studie Dostavba letního koupaliště v Krnově (pdf 21,9 MB)

zdroj: krnov.cz

Související články


1 komentář

  1. Svizzera :

    Krnov jede. Jen tak dál!!!

    Thumb up 4 Thumb down 0

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..


Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Server neodpovídá za jejich obsah a nenese právní důsledky spojené s jejich zveřejněním. Vyhrazujeme si právo odstraňovat nepřijatelné příspěvky.