Kostel svatých Janů

Léta chátrající kostel sv. Janů v Opavě, který patří k nejstarším památkám ve městě, má velkou naději na záchranu.

V roce 2021 založený spolek s názvem Kostel sv. Janů z. s. usiluje o jeho záchranu. Filiální kostel farnosti sv. Ducha bude byla 17. listopadu 2021 formálně předán darovací smlouvou spolku, který má připravený projekt na jeho obnovu a využití.

Kostel zasvěcený sv. Janu Křtiteli a sv. Janu Evangelistovi založil opavský Přemyslovec Mikuláš II. Opavský. Dříve byl součástí městské zástavby a patřil k centru města. Dnes stojí na ostrůvku uprostřed rušné křižovatky nedaleko nádraží Opava-Východ. Dlouhá léta byl veřejnosti nepřístupný a po jeho návratu církvi bylo jeho využití k bohoslužbám minimální. Zub času se zakousl do zdí kostela, stropu i střechy a bez investic hrozil jeho zánik. Vrátit kostelu jeho původní krásu se pokouší už několik měsíců spolek Kostel sv. Janů, který je úzce spjat s festivalem Hradecký slunovrat.

Účelem spolku je oprava a správa kostela sv. Janů v Opavě a jeho okolí. Podpora nových a netradičních přístupů a řešení v oblasti obnovy kulturního dědictví, vzdělávání, kultury a nových technologií; osvětová činnost, vzdělávání, liturgický provoz a zajištění financování a podpory fungování kostela.

Postupnou obnovu objektu a jeho nové kulturní využití můžete sledovat např. na webových stránkách kostelsvatychjanu.cz nebo FB stránce Kostel svatých Janů.

Některé práce jsou již zřetelné. Proběhl například nový nátěr věže, nebo začínající práce na opravě střechy nad sakristií.

Související články

  • žádné související články, zkuste tagy pod nadpisem..

1 komentář

  1. Martin [msstavby.cz] :

    +článek: Zachraňují kostel v Opavě. Má skříň s tajnými dveřmi jako z Letopisů Narnie
    https://magazin.aktualne.cz/obrazem/zachranuji-kostel-v-opave-ma-skrin-s-tajnymi-dvermi-jako-z-l/r~0d8082bc7a7911ed9ae20cc47ab5f122/

    Thumb up 1 Thumb down 0

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..


Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Server neodpovídá za jejich obsah a nenese právní důsledky spojené s jejich zveřejněním. Vyhrazujeme si právo odstraňovat nepřijatelné příspěvky.