Stavební úpravy Pavilonu V

Předmětem veřejné zakázky je vypracování projektové dokumentace, s tím související inženýrská činnost a výkon autorského dozoru a koordinátora BOZP na akci „Pavilon V – stavební úpravy, přístavba a nadstavba“.

Návrh urgentního příjmu.

Předpokladem je úplné vyčištění přízemí pavilonu V/B od
gastroprovozů. Zároveň musí být revidovány všechny technologické
cesty a prostupy a navržena jejich možná úprava nebo přetrasování.
Základním návrhem je provozní trojtrakt, kdy stávající obslužná
komunikace se posune do nové polohy uprostřed dispozice, aby při
stávající obvodové zdi mohly být umístěny provozy vyžadující denní
osvětlení a přímé větrání. Takto se k západní stěně mohou umístit
ambulance urgentního příjme v „zelené“ zóně. Postupně zde bude
čekárna a na ni budou navazovat ambulance jednotlivých oborů.
Všechny tyto místnosti budou přirozeně osvětleny a větrány. Nová
středová komunikace bude zároveň tvořit provozní páteř mezi
dalšími zónami urgentního příjmu. Zbývající část prostoru by poté
byla věnována prostoru emergency – aspektačním a expektačním
lůžkům. Zbývající prostor by byl věnován zázemí lékařů a
samostatným ambulancím.

Zároveň s těmito dispozičními úpravami bude nutné částečně
upravit přístupovou část. Zde bude ponechána pouze chirurgická
část. Ostatní prostory budou přesunuty. Pokoj lékařů a sester bude
odsunut k emergency a sociální zařízení bude upraveno novými
dispozicemi.
Pro zvýšení standartu příjmu je nutno v exteriéru objektu
vybudovat krytý prostor venkovním přístřeškem. Tento bude
vynášen čtyřmi podpůrnými body a bude vytvářen jednoduchou
sedlovou střechou rozšiřujíci se od budovy. Prostor bude vymezen
pro zastavení dvou vozidel sanitní služby.

Popis varianty B – A – zvolená varianta

Varianta B představuje čistou nástavbu bloku V/B do 5.np. Ve
variantě B – A by se jednalo o vybudování provozu jídelny v tomto
patře. Po posouzení stávajících konstrukcí bude nová nástavba
navazovat na stávající konstrukční systém a realizována nová
střecha nad novým podlažím. Vzhledem k faktu, že jídelna je velký
nedělený prostor, mohou být některé konstrukční prvky obejity.
Tento provoz ovšem bude vyžadovat prodloužení napojení
vertikálních komunikací. Bude o jedno patro zvýšeno stávající
schodiště a o jednu stanici prodloužena trasa výtahu. Nad stávajícími
šatnami pro ARO, by mohly být umístěny dva nové pokoje lékařů.
Celý nový provoz jídelny je ovšem nutno napojit na novou vertikální
komunikaci zajišťující zásobování a zároveň zajišťující i druhý přístup
do tohoto provozu. Uvažovaný výtah v části V/B přímo u nejstarší
budovy je pro úpravu nevhodný, neboť se k němu nelze dostat z
prostoru exteriéru. Proto je navržen nový vertikální koridor v
prostoru dnešního vstupu do zázemí jídelny. Provoz před tímto
koridorem by nekolidoval z provozem urgentního příjmu neboť zde
zůstává ještě dostatečné množství prostoru pro případný průjezd. K
vertikálnímu schodišti zajišťujícímu požární únik a případný vstup
bude přičleněn zásobovací výtah zajišťující dopravu surovin do
nového patra.

Konkrétní možnosti v prostoru nástavby na kontaktu ze
stávající střechou je nutno řešit až po volbě varianty. Je zde několik
technických prvků, které bude nutné upravit.
Vlastní architektura nástavba vychází z umožnění této nové
závěrné pozice stavby o co nejotevřenější, nejlehčí konstrukci. Z
toho vyplývá návrh kdy vlastní jídelna je otevřený prostor s možností
výhledu do krajiny, ostatní provozy jsou kryté za plné plochy fasády
prořezané pouze úzkými pásovými okny umožňující prosvětlení a
provětrání doprovodných provozů.

Související články

  • žádné související články, zkuste tagy pod nadpisem..

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..


Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Server neodpovídá za jejich obsah a nenese právní důsledky spojené s jejich zveřejněním. Vyhrazujeme si právo odstraňovat nepřijatelné příspěvky.