Polyfunkční centrum Trojanovice

Z bývalých garáží v centru obce Trojanovice vznikne společenské centrum.

Autor: Kamil Mrva Architects, s.r.o.

Stavebně technické řešení Stávající vrchní stavba je v nevyhovujícím technickém stavu. Do střešní konstrukce zatéká nosné dřevěné prvky jsou napadeny hnilobou a dřevokazným hmyzem. Stropní konstrukce má nedostatečnou únosnost. Konstrukční uspořádání neumožňuje provedení požadovaných dispozičních změn. Vodorovní hydroizolace v podlaze je narušena a dochází k vlhnutí zdiva. Nový objekt je navržen jako jednopodlažní stavba zastřešena pultovou střechou přecházející do exteriéru, kde kryje venkovní terasu.

Dům je navržen jako zděná stavba zastřešena pultovou střechou přecházející do exteriéru kryjící venkovní terasy. Dům má vložené mezipatro. Objekt je koncipován jako difuzně otevřený, nízkoenergetický. Stavba je založena na původních betonových základových pásech. Obvodové nosné stěny jsou navrženy z keramických tvárnici vyplněných tepelnou izolací. Vnitřní nosné stěny jsou navrženy jako fošinková konstrukce z dřevěných lepených profilů. Strop a střecha jsou navrženy z dřevěných lepených vícevrstvých panelů. Tepelná izolace stěn a střechy se navrhuje jako minerální. Do podlahy se navrhuje expandovaný polystyren. Prosklené stěny, okna a dveře jsou tvořeny izolačními trojskly v hliníkových rámech. Konstrukce domu je doplněna ocelovými sloupy. Nad celým objektem je navržena stropní deska z dřevěného lepeného panelu procházející z interiéru do exteriéru.

Před objektem se nachází zpevněná plocha. Hlavní vstup se nachází v západní celoprosklené fasádě. Před vstupem se nachází krytá terasa. Hlavním vstupem se vchází do foyer. Toto je otevřeno až do střechy. Zde se nachází recepční pult, který je společný pro informační centrum a pobočku pošty. Zázemí pro poštu, infocentrum společně s knihovnou a hygienické zázemí je přístupné přímo z prostoru pracoviště. U severní fasády se je umístěno schodiště do vloženého mezipatra, kde se nachází knihovna. Mezi schodištěm a pracovištěm je chodba. Z této chodby lze vstoupit na WC pro veřejnost (muži a bezbariérové WC). WC žen se nachází za schodištěm.

Pod schodištěm je umístěna technická místnost. Knihovna se nachází ve vloženém mezipatře a je rovněž otevřena až do stropu. Mezipatro je navrženo jako otevřená galerie, která zasahuje až nad pracoviště infocentra a pošty. Zázemí infocentra a knihovny bude propojeno výtahem

Současný stav:

Pohledy na „Polyfunkční centrum“:

zdroj: vhodne-uverejneni.cz

Související články


1 komentář

  1. thvari :

    Kamil Mrva a Trojanovice, tohle spojení jednou vejde do učebnic české architektury. Nebo tam už možná i je.

    Thumb up 8 Thumb down 0

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..


Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Server neodpovídá za jejich obsah a nenese právní důsledky spojené s jejich zveřejněním. Vyhrazujeme si právo odstraňovat nepřijatelné příspěvky.