Návrh revitalizace Komenského sadů

Jde o návrh, ke kterému se můžete vyjádřit – viz odkaz na konci článku.

Nejvýznamnější změna je plánována v území za Novou radnicí, kde by měl být vytvořen společensky atraktivnější prostor. Jeho pravidelné uspořádání bude protipólem rozvolněné přírodně krajinářské koncepce v severní části parku. Plynule naváže na zelený koridor podél řeky a bude mít funkci spíše rekreační.


V prostoru za radnicí se nyní nachází „zahrádka“ radniční restaurace, řešená v několika výškových úrovních. Návštěvníci jsou od parkové promenády odděleni nejen plotem, ale i výškovou bariérou. Plotová bariéra bude proto zrušena a prostor bude funkčně oddělen novým nízkým živým plotem (120 cm).

V části za radnicí s požadavkem na reprezentativní povrch je navržena speciální betonová dlažba s povrchem odpovídajícím přírodnímu kameni. Velkoformátovou dlažbu 80x40cm bude lemovat žulová mozaika. Ta umožní na obvodu, kde se blíží kořenové systémy stávajících stromů, pronikat vodě ke kořenům. Další výhoda této kombinace je v tom, že bruslaři se budou tomuto povrchu vyhýbat a tím dojde ke zklidnění pro pěší a sedící na lavičkách.

Rondel kolem busty J. A. Komenského bude rozšířen, po obvodu bude vysázen nízký živý plůtek z buxusu.

Střední část parku by měla být tvořena loukami, kde by zeleň tvořila příjemné, různě velké plochy lákající k posezení nebo poležení v trávě. Čtyřřadá lipová alej není součástí řešeného území, předpokládáme navázání na stávající stav. V této části parku je navržen Řečnický pult, který může sloužit i pro autorské čtení a podobné aktivity.

Pro maximální optické a emocionální propojení areálu dětského koutku s parkem je navržena částečná demolice stávající „bílé“ zdi. Na rozhraní mezi dětským koutkem a parkem bude kovový plot s vertikálním členěním příčlí, popnutý zelení.
Stávající amfiteátr s pískovištěm (včetně odtěžení základových konstrukcí a znehodnoceného podloží) bude pro jeho nedostatečné využití a zchátralost demolován. V místě je navrhováno nové jezírko včetně napojení na veřejnou infrastrukturu a novostavba altánu.

Stávající koncepce prostoru před Památníkem Rudé armády, který byl na jaře 2010 opraven, bude zachována a respektována, související plochy nebudou dotčeny. Bude dotvořen terénní val, přimknutý ke stávajícímu prostřednímu valu, který doplní hlukovou bariéru od rušné komunikace a navazuje na haldu v pozadí, čímž tyto dvě lokality pohledově propojuje.

Předběžný termín realizace stavby: 03/2012-06/2013

K návrhu se můžete pomocí ankety vyjádřit na ostrava.cz, kde najdete i kompletní informace.
zdroj: ostrava.cz, skyscrapercity.com

Související články


Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Server neodpovídá za jejich obsah a nenese právní důsledky spojené s jejich zveřejněním. Vyhrazujeme si právo odstraňovat nepřijatelné příspěvky.