Studie Černé louky – návrh 45

V únoru 2010 byla vyhlášena urbanistická soutěž o návrh revitalizace území Černá louka. Jednou z oceněných studií pro řešení oblasti Černá louka je dnes prezentovaná práce havířovského Josefa Kiszka a jeho polských kolegů. Připomínáme jen, že soutěž vyhrála práce studia Maxwan, kterou jsme zveřejnili už dříve a která je podkladem k realizaci. Tato studie se tedy realizovat nebude, zařazujeme ji pro úplnost.

Autorský tým: Josef Kiszka, Marcin Jojko, Bartlomiej Nawrocki, Krzysztof Czech, Grzegorz Ostrowski

Hodnocení poroty: Porota ocenila jasný koncept založený na respektu ke specifickému charakteru Černé louky jako místa se zvláštní kombinací přírodních podmínek na jedné straně a sociálních a městotvorných funkcí na straně druhé.

Kladně byl hodnocen přesvědčivý návrh dvou vrstev. Dominuje základní vrstva krajinářsky utvářené louky, plochy s nízkou zelení bez formálních struktur a uzpůsobené pro volný pohyb. Na ní, jakoby bez pevného ukotvení, je položena vrstva minimálního počtu objektů s povinnými funkcemi, jež mezi sebou mají jen velmi volné vazby a to v kontrastu s organizovanou a striktně formovanou zástavbou přilehlého města.

Tato kompozice umožňuje vytvořit i na poměrně velkou vzdálenost žádoucí kontakt mezi městskou blokovou zástavbou a řekou. Zároveň nabízí mimořádně flexibilní prostor pro celou řadu společenských, kulturních a relaxačních aktivit prakticky v centru města a tím povyšuje prostředí s přírodními kvalitami na sociálně hodnotný a cenný prostor.

Snad rozhodujícím aspektem návrhu je však zdůraznění kontextu. Černá louka se v něm stává sice jen jedním z článků několikakilometrového pásu zeleně podél toku Ostravice, avšak jediným článkem, v němž se přírodní prostředí prolíná s vrstvou kulturní. Místo se tak nenásilně stává přirozeným těžištěm rozsáhlého prostoru.

Porota oceňovala překvapivě jednoduchý plán k dosažení příznivého výsledku a zároveň konstatovala, že návrh je reálný, ekonomicky přijatelný a plně vyhovuje posouzení dle kritérií soutěže.


obrázek v plném rozlišení


obrázek v plném rozlišení


obrázek v plném rozlišení


obrázek v plném rozlišení


obrázek v plném rozlišení

web projektu: jna.com.pl
zdroj: cenapp.cz

Související články


Komentáře

  1. Dan :

    Tak tohle se mi vůbec nelíbí. Hrůza.

    Thumb up 0 Thumb down 0
  2. pet :

    zas jenom krychle..

    Thumb up 0 Thumb down 0
  3. honza :

    Mě se to líbí moc, krásná odpočinková zóna hned v centru, navazující na „zelený pás“ kolem Ostravice + je reálné ji uskutečnit. Já hlavně nechápu, proč město valí peníze do studií, když je zřejmé, že nikdo z vedení nemá asi šajn, co by tam mělo na té ČL vlastně být (začalo to koncertní halou, potom kunsthalle a teď podle vyjádření primátora waldorfská škola nebo taky hotel). To je koncepce jak prase. Děsí mě vyjádření města, že se BUDE SNAŽIT, aby developer vyhlásil architektonickou soutěž (aby z toho nebyla nová Nová Karolina).

    Thumb up 0 Thumb down 0
  4. Sanju :

    Chápu to tak, že tohle je studie, která se neprosadila v soutěži proti návrhu Maxwanu. Jinak – co si vzpomínám, školy a bydlení byly v koncepci klastru od začátku, hotel a kanceláře nikoliv. Ale pestrost v tomhle případě (podle mě) nemusí být na škodu. Lidé by územím procházeli v různou denní dobu, nejen mířili na kulturní akce, které jsou obvykle večer.

    Thumb up 0 Thumb down 0

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Server neodpovídá za jejich obsah a nenese právní důsledky spojené s jejich zveřejněním. Vyhrazujeme si právo odstraňovat nepřijatelné příspěvky.