Studie basketbalové haly Ostrava

Ideová studie basketbalové haly Snakes Ostrava v Ostravě-Zábřehu.

Urbanismus a kontext
V urbanistické rovině vychází studie z faktu, že navrhovaný objekt haly bude (v případě realizace budovy aquacentra) poslední velkou realizací, která urbanisticky uzavře danou lokalitu.

Projekt počítá se zachováním jižního valu tribuny. Nepříliš nákladnými úpravami (částečné ozelenění, výsadby, úpravy a dokomponování schodišť a ramp, vybudování lezecké stěny u severozápadní stěny tribuny, apod.) lze tribunu proměnit v tréninkově-relaxační areál. V jižní části vychází projekt z kruhového tvaru tribuny a tento kruh je symbolicky dotvářen v parteru západní části a výsadbou stromů v části východní.

V těžišti křivky se pak nachází samotná budova basketbalové haly. Její orientace je podélně s ulicí Svazácká. Hlavní příjezd a vstup pro diváky je pak ze západní strany. Plocha na východ od haly je vyhrazena pro parkování uživatelů haly, zásobování a venkovní hřiště s malou tribunou pro cca 200 diváků. Prostor na jih od haly je už pak zcela vyhrazen pohybu pěších a tvoří přechod mezi halou, venkovním hřištěm a tréninkově-relaxační zónou v místě stávající tribuny oválu.

Architektura
Pro vlastní budovu SNAKES arény zvolila společnost Architema klasickou formu vazníkové haly. Hlavním konstrukčním a estetickým prvkem je asymetrický, dynamicky tvarovaný dřevoocelový rámový vazník, umístěný v příčném směru v modulu 7m.

Celá architektonická koncepce je založena na dialogu dvou systémů. Vnější tvar objektu je definován křivkami vazníků a vymezuje prostory hřišť a centrální tribuny. Do tohoto primárního systému jsou pak vloženy hranoly zázemí a ostatních přidružených prostor.

Fasády objektu jsou řešeny ve velmi dynamickém duchu. Západní fasáda využívá výškového rozdílu obou hal, zatímco u východní je tento systém sjednocen a výrazně se uplatní naopak rytmus jednotlivých vazníků a jejich prolínání s vloženými hmotami zázemí. Severní a jižní fasáda (velká a malá hala) jsou řešeny shodně, dynamicky tvarovanou prosklenou plochou.

haka zabreh basket

basket hala zabreh

zdroj: technoprojekt.cz

Související články


Komentáře

  1. PetrP :

    Ty jo, vypadá zajímavě, místo dobré, pojďme do toho!!! Snad z toho ale nakonec nevznikne klasická tuctová krabice, aby se co nejvíce ušetřilo…

    Thumb up 4 Thumb down 0
  2. Alex :

    Mělo by se stavět více prostor pro basketbal. Nejen kryté ale i nekrytá hřiště. Přijde mi, že jich je nedostatek. :-(

    Thumb up 4 Thumb down 0
  3. thvari :

    sportovní zázemí je ve městě potřeba jak sůl

    Thumb up 4 Thumb down 0
  4. Ondřej :

    A slibovaný aquapark už teda nebude nikdy postaven? :D

    Thumb up 1 Thumb down 5
  5. aldik :

    Ondřej: Je to hned v první větě, tedy spíš druhé. Místo tam stále bude.

    Thumb up 1 Thumb down 0
  6. Ondřej :

    To jo ale že má opět přednost hala.. tak jsem to myslel.

    Thumb up 0 Thumb down 3
  7. Adam :

    Plky o urbanistickém uzavírání lokalit a architektonickém dialogu dvou systémů. Neskutečné. Vážně je na čase, aby stavební fakulty přestaly tyto kecy vyžadovat, a začaly je naopak trestat snižováním známky. Napíšeš prázdný klišovitý nesmysl studente architekte/urbanisto? Body dolů.

    Thumb up 4 Thumb down 5
  8. Xavier :

    Adam: V tom druhém (tj. dialog) s tebou souhlasím. Můžeš ale specifikovat trochu to první (tj. „uzavření lokalit)? Kde v tom vidíš nesmysl? Že jde o klišé, s tím souhlasím – nicméně je třeba si uvědomit, že zadavatelé (a případně i financovatelé a budoucí přispívatelé) si takováto klišé často prostě žádají. Je to něco takového, jako bys po Hollywoodském filmovém tvůrci chtěl, aby se ve svých dílech (a ano, film i architektura jsou umění, že :)) vyvarovali klišé, což by byl snad identický nesmysl. Protože: 1) akademie (hodnotitelé) na tato klišé často dá; 2) diváci (tj. v podstatě přispivatelé) na to také dají; a proto 3) filmová studia (tj. zadavatelé a prvotní přispivatelé) na to také dají. Jasně, kritikové (tj. většinou absolventi humanitních oborů) to pak hodí do koše jako průměrný film, ale ty má většina těchto tvůrců v… :) Nicméně, a o to mi zde jde, ten nesmysl tam nevidím ani náhodou! (ne každé klišé = nesmysl, že :)).
    – Mimochodem, a nechceš už na zdejších diskusích přestat s tím svým už takřka univerzálně negativním přístupem? Začíná to silně zavánět prázdnou (a mnohdy i značně nesmyslnou) klišovitostí! Vážně je na čase, aby takové lidi přestali propouštět přes maturitní zkoušky.

    Thumb up 4 Thumb down 0
  9. Winter :

    Ano, radujme se proto z každé povrchnosti! Dyk to celké působí jak od nějakého stážisty.

    Thumb up 1 Thumb down 2
  10. Adam :

    Xavier: Ano, sluníčkoví trumpetové vždycky o realistickém názoru řeknou, že je negativistický. Ale já už si na píšečku pěkných pár let nehraju, takže mě to vážně nezajímá. Zajímá mě, co je skutečné a pravdivé. „Urbanistické zavírání prostoru“ nesmysl je, protože „prostor“ i „uzavírání“ jsou dobře definované pojmy, a k žádnému uzavírání prostoru tady očividně nedochází. Je to tupá nesmyslná blbina.
    P.S. Vážně bych chtěl vidět vaši hypotetickou představu maturity, u které bych já neměl uspět, aniž by u stejné zkoušky žalostně neselhala většina žáků, včetně všech potenciálních architektů a urbanistů. To bychom se nasmáli. Už se těším, až hromada lidí neschopných myslet vyletí od povinné maturity z matematiky přestože ta bude směšně jednoduchá.

    Thumb up 2 Thumb down 5
  11. Vladimir Beránek :

    Tak jsem se těšil že tam bude krytá plavecká hala. Ale sliby se slibujou a blázni se radujou.

    Thumb up 1 Thumb down 1
  12. martin [msstavby.cz] :

    Vladimir Beránek: Plavecký bazén má být vedle…

    Thumb up 1 Thumb down 0
  13. alberich :

    Adam: No nevím, lingvista nejsem, ani sémantik, ale pokud si na něj chcete hrát vy, chtělo by to článek si alespoň přečíst a udělat si pořádek v pojmech. Vaše “ urbanistické zavírání prostoru“ jste sám sobě trefným souslovím již ocejchoval. V článku jsem se dočetl pouze o „urbanistickém uzavření lokality“, což mi přijde naprosto jasné a přesné. Mám stadion – lokalitu. Na půlce někdo nakreslí plavečák. Na druhé někdo jiný halu. Třetí půlka není, v tom se mnou jakožto matematik jistě souhlasíte, takže nic dalšího se tam nevleze, lokalita je uzavřena. A že “ urbanisticky“, no co, je tam nějaké parkování, chodníčky okolo, lezeckou stěnu na obrázku mají, dopřejme architektům trochu té jejich hantýrky.
    Vyjádření názoru, potažmo kritika je jistě fajn věc, ale vy svými výlevy shazujete především sám sebe.
    Takže pro příště bych prosil: víc si všímat a přemýšlet a méně plácat.
    Zdar a sílu přeje albi

    Ps: hale i plavečáku držím palce, Jih by si zasloužil obojí.

    Thumb up 1 Thumb down 0

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Server neodpovídá za jejich obsah a nenese právní důsledky spojené s jejich zveřejněním. Vyhrazujeme si právo odstraňovat nepřijatelné příspěvky.