Smuteční síň Ostrava-Svinov

Lidé mohou spolurozhodnout o nové podobě Smuteční síně v Ostravě-Svinově.

Městské obvody Poruba a Svinov připravují rozšíření svinovského hřbitova a stavbu smuteční obřadní síně. O její konečné podobě mohou spolurozhodnout i obyvatelé obou obvodů. Svinovský hřbitov slouží i jako pohřebiště pro obyvatele Poruby. Kapacitně je nedostatečný a v horizontu několika nejbližších let by měl být zcela zaplněn. Městské obvody Poruba a Svinov připravují jeho rozšíření, a proto Poruba už před několika lety vykoupila vedlejší pozemek.

Součástí rozšíření svinovského hřbitova bude i výstavba nové smuteční obřadní síně. Projekt připravuje městský obvod Poruba, který oslovil tři architektonické ateliéry, aby předložily své návrhy smuteční obřadní síně. Všechny návrhy prošly posouzením ÚMOb Poruba, ÚMOb Svinov, architektů a provozovatelů jiných obřadních síní. Posuzovala se především funkčnost. Dva návrhy, které si můžete prohlédnout na odkazech níže, byly vyhodnoceny jako funkční a doporučeny do dalšího kola. O tom, který z návrhů bude nakonec realizován, mohou v hlasování spolurozhodovat i obyvatelé Poruby a Svinova. Návrh, který se bude realizovat, vybere pracovní skupina, která bude přihlížet k výsledkům hlasování.

Zmiňovaný třetí návrh bude pravděpodobně návrh Ateliéru Štěpán, o kterém jsme již psali.

Návrh A

Smuteční obřadní síň je součástí urbanismu celého hřbitova a je v souvislosti s krajinou. Předpokladem kvalitního, důstojného prostředí jsou všechny jeho složky od příjezdu, vstupu do areálu, vizuální propojení s okolím až po objekt obřadní síně, její vnitřní prostory a interiér. Návrh upřednostňuje tuto kontinuální kvalitu propojení oproti expresivní solitérní formě. Proto obřadní síň kromě její vlastní funkce podporuje urbanismus celého hřbitova, jeho linearitu, dává mu ukotvení v krajině, řeší jeho nedostatky, dává mu charakter, atmosféru, identitu V souladu s aktuálním myšlením umožňuje obřadní síň různé druhy obřadů, různé atmosféry (od obřadů do sebe uzavřených po obřady odlehčené, propojené s krajinou (s plánovaným dubovým hájem).

Na hranici mezi hrobovými poli s rozptylovou loukou a terénním zlomem je navržena „inteligentní“ zeď, která v sobě řeší všechny doprovodné provozy obřadní síně. Opírá se o ni dispoziční organizace hřbitova. Vlastní obřadní síň je situovaná za touto zdí, orientovaná do krajiny. Sestává se ze síně samotné (interiér) a krajiny (dubový haj), který dotváří atmosféru a je pro síň její „vnější fasádou“. Vstup do obřadní síně z předpolí mezi zdí a navrženou alejí je zvýrazněn prolomením zdi – krytým místem chráněným před povětrností. Vícekřídlé dveře zprostředkovávají vstup do světa za zdí.

Obřadní síň je po obvodu otevřená do krajiny, atmosféru obřadu lze nastavovat závěsy (od zcela otevřené obřadní síně do krajiny až po závěsem uzavřený obřad komorní). Síň umožňuje několik uspořádání – podélně od vstupu k východu, příčně s orientací rakve více mezi stromy, eventuálně komorní o zmenšené ploše pro komornější obřady (oddělené závěsem). Orientace a situování vstupu a výstupu umožňuje různé varianty obřadu a zároveň po skončení jednoho obřadu může okamžitě začít příprava obřadu následujícího. V prostorách vstupu a výstupu je situována místnost pro nejbližší pozůstalé a prostor pro vystavení zemřelého.

Pohřební vozy zajíždějí do zdi z parkingu přes manipulační prostor tak, že neruší přístupovou cestu k obřadní síni pro pěší. Ve funkční lince směrem od vyložení rakve následuje místnost pro zaměstnance chlazený sklad, místnost pro úpravu zemřelého, zázemí pro tuto místnost a místnost pro technické zázemí objektu. Ve druhé části zdi jsou umístěny wc – muži, ženy a imobilní, archiv a kancelář s atriem. Část zdi je navržena pro exteriérové zázemí hřbitova. Návrh tedy vytváří pevnou linii v organizaci hřbitova, která odděluje prostor hrobových polí od meditativního prostoru za zdí. Pevná architektura spolupracuje se zelení. Dohromady vytváří atmosféru jak pro funkci obřadní síně, tak pro funkci celého hřbitova.

Návrh předpokládá zděné vertikální konstrukce v kombinaci s monolitickým betonem. Fasáda zdi z pohledového betonu je lita do dřevěného bednění s viditelnou horizontální texturou. Horizontální konstrukce jsou navrženy z monolitického betonu se shodnou povrchovou úpravou viditelných částí jako konstrukce vertikální. Zasklení obřadní síně je ve svislých stycích bezrámové. Návrh parkové úpravy „dubového háje“ předpokládá minimální úpravy povrchu pozemku, na který budou osazeny vzrostlé stromy o výšce počátečního vzrůstu 5 – 6m.

Návrh B

Text na plakátu projektu

zdroj: poruba.ostrava.cz

Související články


Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Server neodpovídá za jejich obsah a nenese právní důsledky spojené s jejich zveřejněním. Vyhrazujeme si právo odstraňovat nepřijatelné příspěvky.