Ringhofferova vila Kopřivnice

Výraznou změnou projde nejen interiér, ale i exteriér kopřivnické Ringhofferovy vily. Objekt postavený v 19. století v dnešním sadu E. Beneše ve středu města, který v minulosti sloužil jako závodní klub Tatře a nyní je už víc než 10 let bez využití, bude nejen opraven, ale i přizpůsoben budoucímu využití.

Zatímco suterénní prostory mají sloužit restauraci, jejíž součástí bude i bar a salónek pro dvacet hostů, ve zvýšeném přízemí objektu budou umístěny reprezentační prostory města, obřadní síň, foyer svatebčanů, šatna, přípravna pro matky s dětmi a odpovídající hygienické zázemí. Kromě vnitřní dispozice se částečně změní i exteriér budovy, na stávající lodžii v hlavním průčelí budovy bude totiž možné vystoupat po novém dvouramenném schodišti, které vychází ze symetrie objektu. Projektanti navíc počítají se snížením venkovního prostoru před objektem. V prostoru, kde je dnes zídkami vyvýšené prostranství, by tak naopak vzniklo zahloubené nádvoří, ze kterého by bylo možné přímo vstoupit do restaurace v suterénu, a nejen to. „Díky zapuštění je možno prostor využívat pro konání kulturně společenských akcí. Navazující vyrovnávací konstrukce v podobě stupňovitých ramp a zídek vytvářejí možnost posezení. Úprava navazuje na původní řešení parkových úprav,“ komentují nejpatrnější navrženou změnu projektanti společnosti Atris, u které město nechalo zpracovat architektonickou studii úprav vily

Filozofií radnicí již odsouhlasené studie je obnovit funkci vily při zachování hodnotných vnitřních prvků, jakými jsou obklady stěn nebo vnitřní dveře. Projektanti v rámci rekonstrukce doporučili nahrazení vnějších oken a dveří replikami. Zachovány by měly být i vnitřní okenice, které stejně jako interiérové dveře a obklady stěn projdou repasí. Naopak parketové podlahy, vzhledem k míře jejich poškození, mají být podle studie nahrazeny novými, ale při respektování původního vzhledu a materiálu.

U fasády budovy bude nutné provést izolaci zdiva pod terénem. Stávající opadávající omítka bude muset být v celém rozsahu oklepána a nahrazena novou vápennou nebo vápenocementovou fasádou. Štukové zdobné prvky mají být sanovány za použití speciálních malt a poškozené nebo chybějící dekorace na plášti budovy budou odborně doplněny. Barevné řešení fasády by pak mělo být sladěno s již rekonstruovanou Šustalovou vilou v sousedství.
„Předpokládáme, že ještě v měsíci září bude vypsána soutěž na dodavatele stavby s tím, že do konce roku bychom mohli mít uzavřenu smlouvu. Samotný začátek stavebních prací na začátku roku 2017 bude pak záležet především na klimatických podmínkách,“ doplnil Kamil Žák, vedoucí odboru majetku města Kopřivnice.

Navrhovaný stav:koprivnice

Současný stav:

koprivnice

zdroj: koprivnice.cz

Související články


Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Server neodpovídá za jejich obsah a nenese právní důsledky spojené s jejich zveřejněním. Vyhrazujeme si právo odstraňovat nepřijatelné příspěvky.