Regenerace sídliště Muglinov – 4. etapa

Aktuální stav prací právě probíhající další etapy rekonstrukce ploch kolem domů.

Související články


Komentáře

  1. ostravaczech :

    achjo.jedno z mála hezkých sidlist dostane klasicky oblecek…zamkovka (nejlepe vicebarevna), vysoke patniky, megasiroke chodniky pro snad soubeznou jizdu 3 kocarku vedle sebe :(

    Thumb up 3 Thumb down 1
  2. Tereza Aubrechtová :

    Jedná se o ohromný krok zpět. Vnitřní prostranství je nelogickým celkem dětského hřiště a prostorově zcela neefektivních „hracích“ ploch pro děti. Zásadní požadavek pro veřejná prostranství – max. 10% herních prvků, je zdě výrazně překročen. Všechny etapy regenerace sídliště míří na staré dobré hodnoty – dětská hřiště, chodníky a parkoviště. Nic víc, nic míň. Na sídlišti však žijí i jiné cílové skupiny a je možné funkčním mobiliářem podporovat i jejich aktivity. Například obyvatelé důchodového věku zde mají snad pouze dvě zastíněné lavičky, všechny ale v těsné blízkosti dětských hřišť. Ani na jiné obyvatele nebylo myšleno. Nejsou tu stojany na kola, jiné možnosti posezení a stolů, herní prvky pro dospělé aj. Opět se zde zcela nahodile rozmisťuje zeleň, bez ohledu na stanovištní podmínky a kvalitu ovzduší. Funkce zeleně ve smyslu zastínění či retence vody zde opět není využita. Na severní části sídliště (etapa č. 4) je navíc zcela nesmyslně navrženo nové parkoviště pro 9 automobilů, přímo pod balkony jednoho z bytových domů. Parkoviště je bez zastínění, bez zasakování vod, takže z něj v létě vznikne obrovská, přehřívající se a teplo sálající plocha do oken obyvatel přilehlého domu. Té musel ustoupit velký vzrostlý strom a kontejnery, které byly přesunuty až na konec parkoviště. Plocha, kde si v zimě hrály děti a sjížděly kopec na bobech, kde si hráli psi, tato plocha opět ustoupí, abychom měli své čtyřkolé miláčky na dosah. Přitom tato výstavba nebyla nutná, pokud by se efektivně využila a upravila dosavadní plocha pro parkování. Pouliční osvětlení, umístěné naproti oknům ložnic už je jen trpkou třešinkou této regenerace.
    Celá úprava je smutnou ukázkou kroku zpět. Kéž by Magistrát města Ostravy nechal sestavit jakýsi generel pro úpravu veřejných prostranství, který by byl návodem pro městské obvody, jak se v dnešní době revitalizují veřejná prostranství. Takovýto přístup bychom tam jistě nenašli.

    Thumb up 0 Thumb down 4

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Server neodpovídá za jejich obsah a nenese právní důsledky spojené s jejich zveřejněním. Vyhrazujeme si právo odstraňovat nepřijatelné příspěvky.