Přístavba OC Interspar Dubina

Zahájení výstavby 11/2010
Doba výstavby 11 mesíců
Dokončení 10/2011

Zájmové území se nachází v jižní cásti mesta Ostrava – Dubina, na okraji sídlište Dubina v sousedství tramvajové smycky. Území je v soucasnosti zastaveno obchodním centrem s prodejnou Interspar, Hervis a Kik.Stávající supermarket Interspar slouží jako obchodní centrum, jehož hlavním úcelem je prodej potravinárského zboží, který doplnuje sortiment nepotravinárského zboží, a to jak prímo v prodejne Interspar, tak i u dalších menších prodejcu v nájemních plochách podél hlavní pasáže. Celkove se jedná o komplex supermarketu v kombinaci s ruznými prodejnami spotrebního zboží a doplnkových služeb (lékárna, restaurace apod.).
Prístavba bude využívána jako prodejna spotrebního nepotravinárského zboží dlouhodobé potreby. Provoz prodejny bude odpovídat provozu obdobných prodejen. Provoz v areálu nákupního centra i jeho napojení na vnejší dopravní systém zustává beze změn.

Stavebne – konstrukcní rešení
Nove navrhovaná prístavba má celkovou zastavenou podlahovou plochu 3 975 m². Krome celní fronty se jedná o obdélníkový pudorys rozmeru cca 43 m x 89 m, resp. 112 m. Celní a bocní fasáda je zkosena vzhledem ke komunikaci a vstupu. Výšková úroven podlahy prodejny
navazuje na obchodní pasáž. Podlaha 1.PP na úrovni stávajících podzemních garáží je -3,65 m. Celková výška prístavby z bocního pohledu je 10,2 m.
Hala je tvorena nosným železobetonovým montovaným skeletem v základním modulu 10,5 m x 8,5 m. Obvodový plášt bude proveden v kombinací sklo-hliníkové konstrukce výkladcu a sendvicových panelu se 120 mm tepelné izolace.
Prístavba je dispozicne rozdelena na prodejnu, samostatný sklad a sociální zázemí s umývárnami, šatnami, denní místnost pro personál, WC a technickou místnost. Zázemí zamestnancu je s prodejnou propojeno chodbou, která bude sloužit i jako prípadná úniková cesta do venkovního prostoru. Jako další úniková cesta bude sloužit ocelové schodište na severní strane fasády. Mezi stávajícím objektem a novou prístavbou bude zachován ochoz, který slouží jako úniková cesta z Intersparu a také zajištuje prívod vzduchu do prostoru.
Objekt je navržen na volné ploše rezervované pro tento úcel, pres kterou vede príjezd do podzemních garáží. Bude zachována príjezdová komunikace ke stávající trafostanici a nove i k navržené kioskové trafostanici prístavby. Kryté parkovište v suterénu stávajícího objektu
bude sloužit i pro zákazníky nove navrhované prodejny. Prístup k parkovištím v suterénu je navržen jako bezbariérový s užitím šikmých ramp a výtahu, umožnující návštevníkum prístup s nákupním vozíkem až k zaparkovaným vozidlum. Vertikální propojení suterénu je doplneno nekolika pomocnými únikovými schodišti.
Architektonické rešení bude vzhledove i materiálove navazovat na stávající obchodní centrum. Predpokládá se použití plných termoizolacních panelu v stríbrošedé barve. Prosklené plochy na vstupním prucelí budou z cirého skla a budou zasahovat pres nároží.

Omluvte, že všude nejsou ˇ .. Text jsem kopíroval a nějak mi to blbne :-) .

zdroj: EIA

Související články


Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Server neodpovídá za jejich obsah a nenese právní důsledky spojené s jejich zveřejněním. Vyhrazujeme si právo odstraňovat nepřijatelné příspěvky.