Polyfunkční dům Masarykovo náměstí

Na Masarykově náměstí v centru Ostravy byla dokončena rekonstrukce historického polyfunkčního domu. Objekt v sobě snoubí honosnost prvorepublikových interiérů s elegantní fasádou a nejžádanějším bydlením, jaké vůbec může být – v centru „nad děním“.

Autor: PLATFORMA ARCHITEKTI
Autor fotografií: Jakub Zdechovan

Pozdně secesní dům architekta Felixe Newmanna je nemovitou kulturní památkou. Bylo nutno jej komplexně rekonstruovat a oživit. Původní zdobná fasáda byla zachována. Hlavní platformou domu se stal nový loftový byt na střeše, který využil starý zatuchlý krov a neprosluněné páté podlaží. Skleněná fasáda loftu přes obě podlaží propojuje exteriér Masarykova náměstí a domu. Vzniklá venkovní terasa je stíněná pevnými hliníkovými lamelami v rovině původní střechy.

Realizace domu č.p.38 je datována kolem roku 1910. Byl vystavěn pro Sigmunda Rotha jako obytný a obchodní třípatrový podsklepený dům na gotické parcele, jako součást blokové zástavby. Architektem návrhu je Felix Neumann, který se významně podílel na přestavbě centra Ostravy na přelomu 19. a 20.století. Nové trendy evropského vkusu tehdejší doby zaznamenával velice rychle a osobitě, proto byl vyhledávaným stavitelem secesních, neobarokních a neorenesančních staveb.

Modernizace domu č.p.38 spočívá především ve kvalitním vnitřním prostředí při zachování principu původní dispozice a rozšíření využitelných ploch. Dům je doplněn o výtah obsluhující všechna podlaží na mezipodestách. Je umístěn ve volném prostoru světlíku za schodištěm. Zbytek světlíku je využit k rozšíření sociálního zázemí v jednotlivých patrech.

Naším cílem bylo najít využití pro 5. n. p. a 6. n. p. v podobě kvalitního bydlení z důvodů vylidňování stálých obyvatel z centra města. Dům za současných hygienických standardů nešel v jeho plné míře využít pro bydlení. Ale v zájmu historického centra je sem bydlení dostat. Náš návrh spočívá ve vytvoření loftového bytu přes obě podlaží, který byl třeba přímo prosvětlit a proslunit. Tento princip uspořádání vychází ze stávajícího řešení půdního prostoru, který má rovněž vstup z centrálního schodiště v 5.n.p. a je propojen vnitřním schodištěm do 6.n.p. Při zachování celé střechy v původní podobě by nebylo možné tyto prostory dlouhodobě využít a staly by se tak mrtvými prostorami domu. Náš návrh citlivě zachovává obrys mansardové střechy a v žádném případě nenarušuje celkový dojem ve vnímání této střechy z prostoru náměstí. I přes vložení svislé skleněné stěny je zachován původní obrys mansardy. Šikmé venkovní lamely potřebné pro stínění (celá fasáda je na jižní straně) vytvářejí vertikální členění v původní rovině střešní roviny. Tímto zásahem dojde k plnohodnotnému využití a oživení celého domu i k oživení náměstí novými prostory pro bydlení, vycházející z potřeb 21. století, v symbióze se stávající kulturní památkou. Myslíme si, že celý návrh je přínosem moderního způsobu obnovy a využití kulturních památek a může se stát příkladem citlivého zacházení s historicky významnými prvky.

masarykac

masarykac

masarykac

masarykac

 

Interiérmasarykac

masarykac

masarykac

 

Loftový bytmasarykac

masarykac

masarykac

masarykac

masarykac

 

Kancelářemasarykac

masarykac

Související články


Komentáře

  1. jrov :

    nádhera, prý byly negativní názory na prosklenou střechu, ale je tak citlivě zakomponována , že ji lze rozpoznat spíše v noci když je prosvětlena ..

    naproti tomu v Opavě dovolili na střeše secesního domu tuto zvrhlost …. http://www.mapy.cz/zakladni?x=17.8877352&y=49.9365925&z=20&l=2&pano=1&base=ophoto&pid=29119641&yaw=5.674&fov=1.257&pitch=-0.394&q=olomouck%C3%A1%20opava

    Jsem prvně myslel, že asi špatně vidím …

    Thumb up 4 Thumb down 0
  2. thvari :

    Projednou může opět mé estetické srdce radostně plesat!

    Thumb up 6 Thumb down 0
  3. balde :

    bohužel takto zdařilých věcí v Ostravě je pomálu

    Thumb up 4 Thumb down 0
  4. Tomas T. :

    jrov: Co na tom dome v opave ma byt? Na te fotce nevidim nic divneho.

    Thumb up 1 Thumb down 0
  5. Danek :

    Tomas T.: Koukni na tu střechu proboha..vrchol nevkusu.

    Thumb up 2 Thumb down 0
  6. Adam :

    Danek: Solární panely. Nechápu, proč by s tím měl mít něco společného vkus. Jejich vzhled diktuje technologie.

    Thumb up 0 Thumb down 0
  7. Summerboy :

    Je to skutecne az neuveritelne, jak vyvedene to je!

    Thumb up 7 Thumb down 1
  8. David :

    Summerboy: Ty solary? :-)

    Thumb up 1 Thumb down 0
  9. jrov :

    Adam: chápu že někdo umístí soláry na komerční objekt, resp. novostavbu… ale vždy se snaží minimalizovat dopad na estetiku / např schováním za atiku /.

    Tady prostě někdo úplně na tvrdo ještě se sklonem, který není příliš vhodný, osázel „halabala“ střechu nádherného domu panely na konzolích a ještě to vypadá jako nedokončené puzzle :-)

    Thumb up 2 Thumb down 0
  10. acdlcia [msstavby.cz] :

    Tomas T.: A co ty pravé dobové secesní Veluxy. Je to paskvil. Když už tam dávali ty panely tak je mohli rozmístit pravidelně a ne každou řadu jinak.

    Thumb up 2 Thumb down 0
  11. acdlcia [msstavby.cz] :

    Ale zpět ke stavbě z tohoto článku. Je to lepší než jsem čekal. Zachovali i původní okna. Je to úžasné spojení moderních prostor a historické budovy.

    Thumb up 5 Thumb down 1
  12. Alex :

    Řešení terasy za zachovaným štítem – i s jeho ukotvením a „odnikud nikam“ okny – je jedna z nejmazanějších věcí, jakou jsem kdy viděl. Že existují kreativní architekti, se dá předpokládat. Ale že by se v Ostravě vyskytl i osvícený investor, to je na zápis do knihy ohrožených druhů, ten by měl být hájený.

    Thumb up 11 Thumb down 1
  13. riltr :

    Paradicka chválím hlavně ten být nahoře protože by mě to v ostravě nenapadlo původně jsem myslel ze tam budou nějaké kancly

    Thumb up 1 Thumb down 2
  14. jih :

    Sám jsem zvědav jak s tím NPÚ naloží. Zdali je to příklad hodný následování nebo zatracení …. každopádně nápad výborný.

    Thumb up 0 Thumb down 0
  15. Oasis :

    +článek: „Na secesní stavbu umístili dvoupodlažní loft. Proměnili celý dům“ na bydleni.idnes.cz: http://bydleni.idnes.cz/rekonstrukce-secesniho-domu-v-ostrave-dy2-/rekonstrukce.aspx?c=A150905_190416_rekonstrukce_rez

    Thumb up 0 Thumb down 0

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Server neodpovídá za jejich obsah a nenese právní důsledky spojené s jejich zveřejněním. Vyhrazujeme si právo odstraňovat nepřijatelné příspěvky.