Nové podniky v centru Ostravy

Přehled nových podniků v centru Ostravy.

English version: New businesses in Ostrava city centre

Black Kale bar

V prostorách bývalého hotelu Palace, nyní Kampusu Palace otevřely své dveře dvě nové restaurace.

První z nich raw&vegan superfood bar Black Kale, chce prorazit skrze moderní trend stravování. Podávat bude bezlepková jídla z biosurovin a bez živočišných produktů. „Inspiraci jsme načerpali při cestách v zahraničí. To, co jsme tam viděli, chceme přenést k nám. Když se naskytla možnost přesunout se do studentského kampusu, neváhal jsem. Úplně jsem to tady viděl. Chci, aby Black Kale byl místem, kde prostředí a jídlo dodá lidem energii,“ vysnil si Daniel Škubal, spolumajitel baru, který provozuje se svou partnerkou Andreou Bitomskou.

FB Black Kale bar

zdroj: denik.cz

zdroj: denik.cz

La Canteen

La Cantine sází na klasickou českou kuchyni, má však být kvalitnější, zdravější i modernější než bývalá menza v Reální ulici. O tom svědčí i fakt, že ve druhém patře naleznou studenti sedací vaky a přívětivé prostředí ke studiu či posezení u kávy.

zdroj: denik.cz

zdroj: denik.cz

zdroj: denik.cz

X Virtuality

Po třech letech se X Laser game rozrůstá o novou aktivitu – X Virtuality. Jedná se o novou hernu virtuální reality, kdy se za pomoci speciálních brýli HTC Vive a Okulus Rift ocitnete přímo uprostřed mnoha různorodých aplikací. Ať už se jedná o zabíjení zombies, cestování vesmírem nebo skoku z mrakodrapu v herně X Virtuality si vybere opravdu každý. Svou cestu virtuální realitou můžete začít na Zámecké 18 v 3. patře obchodního domu Horník.

FB X Virtuality

Sweet Secret of raw Ostrava

Nová raw food cukrárna vznikla v prostorách rezidenčního domu na Karolině.

FB Sweet Secret of Ostrava

Ty Identity – rozšíření

Již delší dobu funguje designový obchod Ty Identity na Poštovní ulici. V březnu se rozšířil o sousední prostor a zvětšil tak svou plochu.

FB Ty Identity

zdroj: radeksvidersky.cz

Naproti podniky Ty Identity  otevřel tento obchod. 

Eat Meat
Dál na ulici Poštovní se připravuje řeznictví a uzenářství U Bobra. Eat Meat – brugrárna a hotdogárna spřízněná s porubskou restaurací Arrows.

Na Jiráskově náměstí se prostřídaly obchody s textilem. Nyní zde naleznete Šmrncovní.cz.

Ristorante Da Giorgio

Přibližně od zimy funguje v prostorách hotelu Ruby Blue nová italská restaurace.

 

Nepálsko – Indická restaurace Makalu

Na Sokolské třídě 23 otevřela nová Indická a Nepálská restaurace.

FB Restaurace Makalu Ostrava

 

Další novinkou na Poštovní ulici je obchod s konopnými produkty Pharmanatur. Prodejna se nachází u křižovatky s ulicí Čs. Legií.

Relativně nedávno otevřenou prodejnu Dáreček na míru nahradil podnik Shoe Tree Outlet.

FB Shoetreeoutlet

Malé Zdaví

V dlouho opuštěném prostoru bytového domu Ostravská brána se usídlila pobočka praktických lékařů.

Medicaliento Bar

O přípravě tohoto podniku jsme informovali již v roce 2016. Nyní se již blíží svému otevření.

 Již brzy pro Vás otevřeme lokální prodejnu MEDICALIENTO | HEALTH FOOD & SUPERFOOD STORE. V další fázi bude otevřen ZDRAVÝ BAR | MEDICALIENTO
a to vše v centru Ostravy na ulici 30.Dubna 560/11

FB Zdravý Bar Medicaliento – Health Food & Superfoods Store Ostrava

Bez obalu 

I když se jedná o nový podnik, který vznikl v městské části Vítkovice, velmi rádi ho pro jeho zaměření zveřejníme. Obchůdek se zaměřuje na prodej potravin, ale bez obalu. Zákazník si tak může vybrat libovolné množství kvalitní potraviny a odnést si jej ve svém vlastním obalu. Prioritně jde o eliminaci ekologické zátěže. Ušetření peněz a času je bonusem k tomuto prodeji. Podnik naleznete na ulici Halasova 810/8.

FB Bez obalu Ostrava

 

Na fasádě domu v ulici Poděbradova 32, který nyní prochází rozsáhlou rekonstrukcí, se objevil nápis Kaj CAFÉ.

Článek navazuje na předchozí přehledy viz hashtag #podniky (vždy pod nadpisem), anebo níže související články…

Až na výjimky mapujeme oblast historického centra Ostravy. Pokud víte o dalších podnicích, případně se chystáte nový otevřít, dejte nám vědět přes kontaktní formulář, případně pište do komentářů.

 

Související články


Komentáře

  1. Balde :

    jestli uslyším jestě někoho říct že Ostrava nežije a že Nová Karolina zabíjí centrum, bez toho nákupáku v centru by tyhle obchoáďky neměli v centru vůbec šanci

    Thumb up 28 Thumb down 10
  2. ostravacek :

    Jen poznámka „Dál na ulici Poštovní se připravuje řeznictví a uzenářství U Bobra“ …. myslím že tam nebude řezník (škoda) ale street bistro s produkty z tohoto super řeznictví….myslím, že se k tomu vyjadřoval Bobr na svém FB

    Thumb up 1 Thumb down 1
  3. aldik :

    Ještě by to chtělo zmínku v kolika z těch obchodů a restaurací lze zaplatit kartou, a do kolika sebou musím tahat hotovost ..a hlavně spíš drobné ;)

    Thumb up 4 Thumb down 18
  4. Adam :

    Ještě jeden podnik k sobě smíchá bezlepkovou diteu s vegetariánstvím/veganstvím a podobnými úchylkami, a začnu rozhazovat žaloby. Stojí mě to několik tisíc měsičně, protože kvůli tomutu míchání nesouvisejícího už posledních několik let neexistuje tlak na snižování cen bezlepkových potravin. Teď stojí stejně jako veganské náhražky, které jsou ale drahé oprávněně, protože jejich použivání je dobrovolné a neoopodstatnitelné, zatímco bezlepkově se rostoucí minorita populace stravovat musí z jasně definovaných zdravotních důvodů. Ještě jedna jediná pomýlená vývěska…

    Thumb up 7 Thumb down 11
  5. Xavier :

    Adam: Vtip dne :-D Jestli máš prachy na rozhazování, jdi do toho, soudní výlohy zaplatíš na 100% :-D

    Thumb up 1 Thumb down 0
  6. Tomas :

    Adam: Hlavni „vtip“ je v tom, ze naprosta vetsina lidi, kteri se snazi stravovat bezlepkove, bezlaktozove, vegetariansky/vegansky apod. jsou uplne zdravi a vubec nejsou nuceni se ve strave takhle casto nesmyslne omezovat. Opravdove alergie/intolerance ma jen male procento populace. Ale to, ze zakladem zdraveho zivotniho stylu neni vyhybani se skupine potravin, ale naopak kvalitni, pestra a vyvazena strava, to se vysvetluje tezce…

    Thumb up 7 Thumb down 3
  7. Xavier :

    Tomas: V tom prvním máte samozřejmě pravdu. Ale k tomu druhému: víte, že vyhýbání se skupině potravin lze sloučit s kvalitní, pestrou a vyváženou stravou? Já sám se třeba dlouhodobému vyhýbání se skupině potravin vyhýbám, často ale třeba dělám to, že dočasně ze svého jídelníčku odstraním nějakou složku – třeba týden nejím nic masového, pak týden omezím sacharidy, další týden odstraním lepek atd. A dělá to přímo divy! Vyváženost samozřejmě ponechávám. A v naprosté většině případů jim jen jednou denně. A „druhý mozek“ je spokojen :-D

    Thumb up 1 Thumb down 1
  8. Hynek [msstavby.cz] :

    Adam: ted uplne nerozumim, jak si takovy „tlak na snižování cen bezlepkových potravin“ vlastne predstavujes… proc neexistuje ted? protoze nektera bistra, ktera delaji raw/vegan k tomu maji blizko a nabizeji radi i bezlepek? ve fresh freaks jsi doufam byl denne, nez radsi zavreli :)

    Tomas: dalsi vec je, ze prokousat se k poznani, ze lepek je problematicky, muze byt osidne a ne kazdy, kdo tim rekneme trpi, si to umi spojit, pac jsme od mala krmeni tim, cim jsme, zejo..

    Thumb up 3 Thumb down 1
  9. Martin [msstavby.cz] :

    ostravacek: Ano. Měli příspěvek na FB, ten ale poté smazali.

    Thumb up 0 Thumb down 2
  10. Adam :

    Hynek [msstavby.cz]: Neexistuje, protože pro obchodníky je teď bezlepková strava jedno a totéž jako veganství a vegetariánství – dobrovolná deviace od normální stravy – a to se v tržní ekonomice samozřejmě projevuje vysokými cenami. Dokud tomu tak nebylo (do 2010 určitě), existoval tlak jak ze strany vládní regulace, tak ze strany rostoucí poptávky od lidí skutečně bezlepkovou stravu potřebujících, aby ceny bezlepkových potravin šly dolů. A jejich reálné ceny skutečně dlouhou dobu plynule klesaly. Klesaly někdy dokonce přímo, většinou stagnovaly nebo zdražovaly pod úrovní inflace a růstu platů. Dospělo to do stádia, kdy bylo možné jíst bezlepkově jen o pár desítek procent dráž. Ale za posledních 5 let reálné ceny raketově vzrostly, v přímé korelaci s tím, jak obchodníci cílí na vegany a podobné.
    Z Fresh Freaks jsem si několikrát objednal (notně předražený) hovězí burger, zbytek jejich nabídky byla katastrofa; vrabčí porce za hrozivou cenu, a všude nesmyslná veganská propaganda. A to je stejné ve všech podobných podnicích. Vážně nedám 300 Kč za dvě porce podivného jídla, abych se na oběd najedl do polosyta.
    Pokud člověk nemá konkrétní zdravotní problémy, není lepek problematický vůbec. Neexistuje jediný důkaz, že zdravým lidem způsobuje jakékoliv potíže. Co se za posledních deset let výzkumu změnilo je to, že teď víme, že různou fomrou intolerance trpí více lidí, než se myslelo dříve. Pořád je to v nízkých jednotkách procent. A pokud někdo takový problém má, neměl by být kvůli švihlým potravinovým deviantům nucen platit za jídlo dvojnásobek.

    Thumb up 7 Thumb down 7
  11. Adéla Škarková :

    Dobrý den co musíme udělat, proto aby jste zveřejnili náš podnik na Vaších stránkach děkuji moc. S pozdravem Adéla Škarková

    Thumb up 2 Thumb down 0
  12. dolil :

    Adéla Škarková: dejte sem odkaz.

    Thumb up 0 Thumb down 0
  13. Martin [msstavby.cz] :

    Adéla Škarková: Dobrý den, vpravo nad článkem je kontaktní formulář, kde nás můžete kontaktovat.

    Thumb up 0 Thumb down 0
  14. Hynek [msstavby.cz] :

    Adam: ok, o tom asi malo vim, abych se do toho nejak dal zapletal. :)

    Thumb up 0 Thumb down 0
  15. Xavier :

    Adam: Adame, jen dvě věci:
    1) Moje nyní dvacetiletá neteř má diagnostikovánu celiakii od svých sedmi let. Z jejich vlastních slov vím, že bezlepková dieta nebyla zrovna nejlevnější nikdy. Ale neslyšel jsem od ní jedinou stížnost na to, že by ty ceny ze strany obchodníku rostly nějak závratněji, než strava určená pro nedevianty. Navíc z toho, co mi říká, se zdá, že je spokojena s rostoucí variabilitou atd. A to rozhodně není veganka ani vegetariánka. Navíc je celkem ráda, že od Všeobecné zdravotní pojišťovny jako studentka dostává na dietu 6000 ročně, což ty mírně zvýšené náklady v podstatě vyrovná.
    2) Deviací je samozřejmě i bezlepková dieta. Ano, je to nedobrovolná deviace. Můžeš mi ale říct, co u tebe vedlo k hodnocení toho, že nedobrovolné deviace jsou jaksi „správné“, zatímco ty nedobrovolné nikoli? Resp., že si nedobrovolné deviace nezaslouží ze strany obchodníků vysoké ceny, zatímco u těch dobrovolných je to pochopitelné? Z hlediska tržního je to stejné – jakýkoli potravinový deviant si nutně musí kvůli nižší poptávce a vyšším výrobním nákladům prostě připlatit. Nechce-li si samozřejmě vyrábět jídlo sám (i když, mrknete-li do supermarketů atd., cena např. bezlepkových těstovin se v podstatě od těch lepkových neliší). Navíc je zde pro ty nedobrovolné devianty ona solidarita ze strany pojišťoven. A co ti chudáci devianti s bezlaktózovou dietou… těm nepřispěje nikdo, ačkoli takové mléko bez laktózy stojí skoro dvojnásobek.
    Na závěr, abych nebyl obviněn z nějaké propagandy – nejsem vegan, vegetarián ani celiak :-D

    Thumb up 6 Thumb down 0
  16. Xavier :

    Snad ještě jedna věc: nevím, jak jsi přišel na to, že ti (dle tebe – já si myslím, že „švihlost“ se projevuje jinak než jakkoli zapříčiněnými potravinovými preferencemi) „švihlí“ devianti, tj. vegani a vegetariáni, platí za jídlo nějaké větší částky než ti, kteří ve stravování žádnou deviaci nemají. Jak už jsem několikrát psal, má manželka je vegetariánka. Nevšiml jsem si, že by náklady na její stravování byly jakkoli vyšší než ty moje. Spíše naopak. V čem je jakkoli dražší stravovat se výhradně zeleninou, sýry, vejci, pečivem, luštěninami atd., což jsou věci, které má v jídelníčku vlastně každý člověk? A dražší to není rozhodně ani v restauracích. Jednou jsem byl překvapen, když jsem si namísto nějakého masového jídla u mého oblíbeného Skákavého poníka za 150 Kč dal jejich nakládaný hermelín za 70 Kč, který si tam obvykle (kvůli omezenosti jejich nabídky v podstatě pouze na masová jídla) dává má žena, že jsem byl nasycen v podstatě zcela stejně, ne-li více :-D

    Thumb up 4 Thumb down 0
  17. Adam :

    Xavier: Vypadá to, že sním trochu více, než vaše neteř. 6000Kč by mi pokrylo v průměru necelé 2 měsíce rozdílu, a to mi za byrokracii nestojí, takže tento příspěvek nepobírám. S těstovinami je to doufám vtip, ty nejlevnější bezlepkové, čistě kukuřičné, stojí dvakrát více, než běžné pšeničné vaječné. A jakékoliv kvalitnější jdou až do několikanásobků.
    Pokud vozíte suroviny přes půl planety proto, že si nějaký frikulín bez rozumného důvodu, kvůli modě usmyslel, že nebude jíst živočišné produkty, a nezbytné náhražky u nás nerostou, je společensky (a navzdory propagandě i enviromentálně) naprosto jednoznačně rozumné nechat to trh trestat vysokými cenami. Pokud je cena potraviny, kterou někdo musí jako náhřažku kupovat ze zdravotních důvodů, vysoká jen kvůli nízké poptávce, je to z každého hlediska, kromě 100 let překonaného laissez-faire, problém. I v dnešním pojetí volného trhu se vyplatí zajistit, aby zdravotně vynucené diety nestály více, aby měl člověk více peněz ke konstruktivním útratám, a do určitě doby to tak u bezlepkových potravin fungovalo. Bavíme se o době, kdy vaší neteři bylo tak 10-15, a z té doby má určitě skvělý přehled. Mě byla celiakie diagnostikována na začátku devadesátých let; tehdy to bylo neskutečně nedostupně a drahé, načež se reálně ceny dlouhodobě zvolna snižovaly, až do ostrého zlomu se začátkem exploze veganství. Ano pestrost nabídky se mezitím zvýšila znatelně, ale taky se mnohem častěji stává, že bezlepkové jídlo vykoupí lidé, kteří to nepotřebují.
    Stejný princip by se pochopitelně měl týkat i jiných potravinových intolerancí. „Solidarita“ pojištoven, jak jsem dříve předestřel, rozhodně problém neřeší, pro mě je současná pevná výše příspěvku téměř k ničemu. Výše příspěvku spoustu let neroste s rostoucími cenami, a navíc příspěvkem nikdy nezajistíte rovné pokrytí. Pokud má stát efektivně vzrovnávat podmínky, má dotovat/regulovat cenu potravin/surovin, ale k tomu nikdy nedojde, pokud hlavním poptavatelem jsou vege/vega/fruta/cokoliv dobrovolní sebeomezovači. Ze stejného důvodu budou výrobci a obchodníci na bezlepkové potraviny bez okolků nasazovat extrémní marže, což se dříve nedělo (ano, trh se někdy chová i eticky).

    Thumb up 2 Thumb down 5
  18. Adam :

    Xavier: Více stojí náhražky, které se dovážejí z daleka. To se týká především veganů, kteří bez těchto náhražek nejsou schopní zajistit ani příjem všech esenciálních aminokyselin a minerálů, pokud nechtějí jíst potravinové doplňky. Vegetariání jsou na tom o něco lépe. Ale vykrmovat se zeleninou jsou zkoušel, to je při dnešních cenách taky nepřípustně drahé, navíc zelenina je nutričně příliš „řídká“. Měl jsem neustále hlad i když jsem jedl několik hodin denně, a kromě práce a spánku jsem neměl čas na nic.

    Thumb up 1 Thumb down 4
  19. Xavier :

    Adam: Ok, k tomu prvnímu souhlasím, že zřejmě nemám pokud jde o bezlepkové potraviny takový přehled jako ty. Občas si ale kupuji rýžové těstoviny a zdá se mi, že je jejich cena v podstatě stejná jako u pšeničných. Musím se mrknout v obchodě :-)
    K tomu vegetariánství/veganství – stravovat se pouze zeleninou je samozřejmě z mnoha důvodů problém a nemyslím si, že to někdo (dlouhodobě) dělá. Žádného vegana příliš neznám, takže nevím, jakým způsobem se tito lidé přímo stravují, nicméně stále trvám na tom, že jakékoli náhražky esenciálních aminokyselin nejsou drahé. Viz třeba sója – to je v podstatě jeden z nejlevnějších produktů vůbec. Jistě, jako vhodný zdroj bílkovin to slouží tak na 90%, navíc se trochu hůře tráví, ale doplníš-li to pšenicí (rovněž levná věc), např. v podobě seitanu, který je v domácí výrobě megalevný, dají se podle snížit náklady na stravování na neuvěřitelně nízkou úroveň. Nemyslím si tedy, že je vegetariánská/veganská strava jakkoli dražší než strava „běžná“.

    Thumb up 3 Thumb down 2
  20. Tomas :

    Xavier: Soja rozhodne neslouzi na 90%. Z hlediska amino-spektra je lidem opravdu daleko, navic obsahuje esrogeny, fytoestrogeny apod. Pokud se chce vegan opravdu stravovat kvalitne, tak musi kombinovat nekolik ruznych zdroju bilkovin, zejmena lustenin, zeleniny a dalsich potravin, aby se vubec priblizil spektru aminokyselin, ktere je lidskemu telu nejblizsi. Ale to se uz dostavame hodne do hloubky a to se zde do teto diskuze jiste nehodi:)

    Thumb up 2 Thumb down 4
  21. Xavier :

    Adam: Pokud máš pod těmi „náhražkami“ na mysli ty různé polotovary (vege-párky, vege-salámy atd.), tak to ano, to je znatelně dražší, v podstatě přinejmenším dvojnásobně. Tohle ale podle mě ti vegani/vegetariáni kupují spíše výjimečně, nejde o něco, co by tvořilo jakkoli podstatnou část jídelníčku, takže vzhledem k nižším ostatním nákladům to celkové reálné náklady víceméně srovná.
    Vezmeme-li v potaz, že produkce masa a živočišných produktů je méně hospodárná než produkce rostlinného původu, je veganství/vegetariánství rozhodně racionálnější.

    Thumb up 3 Thumb down 1
  22. Xavier :

    Tomas: Sója je považována za kompletní protein: https://en.wikipedia.org/wiki/Protein_quality. V mnoha ohledech je na úrovni třeba toho hovězího. Fytoesterogeny a esterogeny nejsou nijak problematické u dospělých lidí (viz také tamtéž). Jako základní zdroj to stačí.
    Neříkám, že stravovat se pouze sójou je vhodné. Ale je-li v jídelníčku zastoupena rozumně, je to OK. Kromě toho, luštěniny jsou také megalevné, že…

    Thumb up 3 Thumb down 2
  23. Tomas :

    Xavier: Je treba se informovat trochu nekde jine nez na wikipedii, vis. Ja se o vyzivu zajimam tak trochu vice (zejmena ze sportovniho hlediska).. To ze je sojovy protein oznacovan za „kompletni“ je sice fajn, ale to znaci pouze PRITOMNOST aminokyselin, ne jejich podil. A pak samozrejme take nezohlednuje hledisko mineralu, vitaminu apod. Soja blokuje absorpci nekterych dulezitych mineralu, jako napr. vapniku, diky pritomnosti fytatu. Fytoestrogeny a estrogeny problematicke jsou, ze nejsou je pekny blabol. Samozrejme pak zalezi na zpracovani a mnozstvi. A biologicka hodnota konecneho vyuzivaneho proteinu je pouze 61 (vajecny bilek ma 100, syrovatkovy protein 90-100…). Dale pokud neni sojovy protein zpracovavan fermentaci, tak obsahuje inhibitory, ktere blokuji aktivaci trypsinu a dalsich enzymu nutnych pro traveni bilkovin… To zpusobuje vysokou plynatost, nadymani a v dalsich fazich vhodne prostredi pro tvorbu ruznych chorob, az treba rakoviny…

    Thumb up 3 Thumb down 4
  24. Xavier :

    Tomas: Ok, takže když vědci při klinických studiích došli k závěru, že fytoesterogeny (zejména genistein a daidzein mají poměrně nízkou esterogenní aktivitu a nepředstavují problém (v rozumné míře, tj. samozřejmě ten, kdo přijímá bílkoviny pouze ze sóji, tak si na problém zadělává), kromě toho navíc vedou k nižšímu riziku kardiovaskulárních onemocnění (snižují hladinu cholesterolu), rakoviny prostaty a respiračních infekcí, tak je to nesmysl, že? Čím se tedy řídíš? Bláboly z produkce výživových poradců? Tzv. odborníky na výživu? Brrrr, lituji tě.
    Z wikipedie příliš nečerpám, ale tohle na té anglické mají shrnuto skvěle – proto jsem to uvedl jako dobrý odrazový můstek pro kohokoli, kdo se o tom chce něco dozvědět.

    Thumb up 2 Thumb down 4
  25. Tomas :

    Xavier: Ne, mam nactene desitky clanku a publikaci tykajicich se vyzivy od odborniku, kteri maji doktoraty a vyse v dane oblasti. Reagoval jsem na tvych 90%. Pokud si prijem bilkovin clovek postavi z 90% na soje, tak se to neobejde bez negativnich zdravotnich nasledku. A muzeme to klidne nekdy nekde rozebrat dopodrobna. Samozrejme pokud si das jidlo se sojou parkrat tydne, pak se nestane vubec nic spatneho, coz ostatne plati temer o vsem.

    Thumb up 4 Thumb down 2
  26. Xavier :

    Tomas: Já jsem ale neříkal, že je vhodné příjem bílkovin postavit z 90% na sóje. Říkal jsem, že jde z 90% o kompletní protein (jediným nedostatkem je z těch esenciálních aminokyselin cystin), a že je např. protein hovězí kvalitativně stejný, i když postavit na tom 90% příjmu proteinů by vedlo snad ještě k horším důsledkům (vysoký obsah cholesterolu v hovězím mase). Kromě toho je zde tofu, které dané problémy (obsah fytoesterogenů + horší stravitelnost sojového proteinu) eliminuje. Ale je samozřejmě dražší, pokud si ho člověk nevyrábí sám.
    Žádný vegan se samozřejmě nebude stravovat pouze sójou – to by bylo neúnosné i z psychologického hlediska. Ale příjem bílkovin ze sóji 30% je úplně OK a bezproblematický. Strava by měla být samozřejmě pestrá. Ale to, aby byla strava pestrá, rozhodně nevyžaduje, aby v ní byly přítomny produkty živočišného původu. A taková pestrá a kompletní veganská strava (ačkoli se sám takto nestravuji), rozhodně nevyjde finančně nákladněji, než strava „běžná“.

    Thumb up 3 Thumb down 5
  27. Tomas :

    Xavier:
    Tak to vezmeme opravdu konkretne:
    J. T. Dwyer et. al. „Tofu and soy drinks contain phytoestrogens“, Journal of the American Dietetic Association 94. 1994, DOI: 10.1016/0002-8223(94)91939-9.
    „Tofu contained the highest amounts of isoflavones among the products tested, and there was some variability from brand to brand.“

    Thumb up 3 Thumb down 1
  28. Xavier :

    Tomas: Ok, to jsem nikde nepopíral. Nicméně řekni mi, proč by v tom měl být jakýkoli problém, pokud sójový protein tvoří cca 30% denního proteinu? Oba ty fytoesterogeny, které jsou v sóji silně zastoupeny, v takovém množství neudělají nic. Tady k nim máš opět pěknou rešerši, včetně odkazů na (nejnovější) vědecké studie: https://en.wikipedia.org/wiki/Genistein a https://en.wikipedia.org/wiki/Daidzein. Problémy nastanou, až když té sóji do sebe budeš cpát mnohem více. Ten „strach ze sóji“ je už pár let vyvrácený mýtus. http://www.huffingtonpost.com/2014/07/15/soy-myths_n_5571272.html. Ale když čerpáš z článků z roku 1994, nedivím se… tehdy se, myslím, také říkalo, že je špatné máslo, lepek, glutamát atd. :-D

    Thumb up 1 Thumb down 4
  29. Tomas :

    Xavier: Nemusis mi tu kopirovat odkazy z wikipedie, ktere nereknou absolutne nic, pouze popisuji danou latku. Stejne tak jako clanek nejake fitness trenerky bez citaci a referenci. Pred chvili si zminoval, ze me litujes, pokud se ridim radami podobnych lidi (i kdyz to tak neni) a ted tu sam davas od takovych lidi vlastni clanek:) Publikace, kterou jsem ti zde dal ja, je sice starsiho data, nicmene je to vedecka publikace, ktera obsahuje realnou studii, zadny „nazor“ nedo „domnenku“. A bylo to hlavne k tve vete „Krome toho je zde tofu, ktere dane problemy eliminuje“. Cilem bylo ukazat, ze tomu tak neni. Navic jsem taky zminoval mnoho dalsich jinych negativ, enzymy, mineraly apod. Pri rozumne konzumaci cehokoliv se samozrejme cloveku nestane v kratkodobem horizontu v podstate nic. V dlouhodobem to je otazka, na to nejsou studie. To plati o cemkoliv. Stale ale plati to, co jsem napsal prvne, ze vegani musi svuj prijem bilkovin kombinovat z vetsiho mnozstvi ruznych zdroju.

    Thumb up 3 Thumb down 1
  30. Xavier :

    Tomas: Ale ten tvůj odkaz na danou vědeckou publikaci říká ještě méně, než to, co je psáno na wikipedii. Je tam pouze napsáno, že obsahuje více isoflavonů. Je to totéž, jako bys napsal, že běžné cigarety obsahují více nikotinu, než cigarety light. Je to jen prosté konstatování. Já se tě ptal na zdroj informací, proč by to mělo být špatné. Na té wikipedii v případě těch dvou „špatných“ látek (které ale mají i kladné vlastnosti), je zpracovaná rešerše tak, že se můžeš lehce doklikat k vědeckým studiím, které píšou, že při daném množství konzumace nic nehrozí.
    Samozřejmě, že vegani musí příjem bílkovin kombinovat z různých zdrojů. Totéž ale platí pro nevegany. Nevím, v čem je rozdíl. Nikdo dnes už nebude jíst jen jeden zdroj bílkovin. Psal jsem to zde ještě předtím, než jsi do téhle diskuse „přišpěl“ ty.

    Thumb up 0 Thumb down 4
  31. Martin [msstavby.cz] :

    V ulici Na Hradbách 15 po prodejně Zdravé výživy vznikne bistro s prodejnou potravin.

    Thumb up 0 Thumb down 0
  32. dolil :

    http://www.eatmeat.cz

    Thumb up 2 Thumb down 0
  33. Hynek [msstavby.cz] :

    Xavier, Tomas: to mozna klido muzete skocit probrat sem.. ;)
    https://www.facebook.com/events/217165668770072/

    Thumb up 0 Thumb down 0
  34. dolil :

    http://www.bezobalu-ostrava.cz/aktuality

    Thumb up 2 Thumb down 0
  35. dolil :

    Dneska oběd ve 49, vynikající!
    http://www.ctyricetdevet.cz/

    Thumb up 4 Thumb down 0
  36. Tomáš :

    Doli: můžeš k té 49 napsat něco víc, chystám se tam, ale vůbec nevím co mám od toho čekat, mohl bys napsat k tomu pár slov? dik

    Thumb up 0 Thumb down 0
  37. Oasis :

    +článek: „Pivaři jásají! Centrumka a Spolek se vrátí k bývalému lesku“ na denik.cz: http://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/pivari-jasaji-centrumka-a-spolek-se-vrati-k-byvalemu-lesku-20170429.html

    Thumb up 0 Thumb down 0
  38. dolil :

    Tomáš: stylový koncept, příjemná obsluha, chutné jídlo. Doporučuji to spojit s návštěvou restaurace U Cingra https://www.facebook.com/190726970993850/photos/a.191344390932108.54033.190726970993850/222169411182939/?type=3&theater

    http://www.sdilenifotek.cz/fotka/4041/

    Thumb up 1 Thumb down 0
  39. dolil :

    https://img.firmy.cz/photo/big/201704/2716/d8/59021ca5d8a9775e35f31b00?v=1

    Thumb up 1 Thumb down 0
  40. dolil :

    https://m.facebook.com/Viveka-Vegetariánská-restaurace-1758208127788731/?refid=8

    Thumb up 0 Thumb down 0
  41. Crazym :

    Všimli jste si že Scansen na Zámecké je zavřen? http://scansen.cz/ Ví někdo v čem je problém?

    Thumb up 0 Thumb down 0
  42. balde :

    Crazym: treba tam je nejaka rekonstrukce

    Thumb up 0 Thumb down 0
  43. dolil :

    http://golis.cz/

    Thumb up 0 Thumb down 0
  44. Martin [msstavby.cz] :

    Crazym: Něco kutí. https://www.facebook.com/scansen.cz/photos/a.1011801852218896.1073741828.1010668462332235/1380839291981815/?type=3&theater

    Thumb up 0 Thumb down 0
  45. S200 :

    V Nové Karolině Parku ukončil provoz LovingRaw.

    Thumb up 0 Thumb down 0
  46. Hynek [msstavby.cz] :

    S200: asi se chteli vyhnout zalobe od Adama :D

    Thumb up 1 Thumb down 0
  47. Summerboy :

    dolil: Ta Viveka vypada zajimave, ale nechapu, proc na facebooku maji adresu „Sokolovska trida“. Jedna se o tu ulici v Porube, kde je akorat tramvajova trat, a ne o byv. Osvoboditelu v centru, tak nechapu, kdo jim to pise…

    Thumb up 0 Thumb down 0
  48. dolil :

    Summerboy: ještě lepší je Otevírací doba: 10:00 až 15:00

    Thumb up 1 Thumb down 0
  49. balde :

    obchodník LE PREMIERE plánuje zřídit pobočku v Ostravě –
    V Le Premier se specializujeme na šití košil na míru a doplňky pánského šatníku. Kromě košil nabízíme obleky na míru, kravaty ze 100% hedvábí šité ručně v italském městě Como, manžetové knoflíky Pepe Mateu, cestovní tašky Jack Russell nebo anglické boty Loake.
    https://www.facebook.com/LePremierCZ/photos/a.346503682032184.109343.343314779017741/1806892262659978/?type=3&theater

    Thumb up 2 Thumb down 0
  50. dolil :

    balde: jsem zvědav, jak se jim povede, neboť v Ostravě je již celá řada salónů s šítím nejenom košil na míru.

    Thumb up 0 Thumb down 0
  51. balde :

    dolil: určitě by jejich velká výhoda byla že by sídlili v Karolíně, nobe jiném nákupáku, což by přivedlo i klientelu která je nezná, ale myslím si že ceny jsou velmi konkurenceschopné oproti aktuální nabídce, a ohledně nabídky botů značky LOAKE tady v Ostravě vesměs neexisuje srovnatelná konkurence co se týče nabídky

    Thumb up 1 Thumb down 0
  52. Oasis :

    Čokoládovna Aztec Man na Jurečkově ulici: https://www.facebook.com/CokoladovnaAztecMan/

    Thumb up 1 Thumb down 0

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Server neodpovídá za jejich obsah a nenese právní důsledky spojené s jejich zveřejněním. Vyhrazujeme si právo odstraňovat nepřijatelné příspěvky.