Muzeum Landek

yaa_2014I letos mladí architekti soutěžili v Young Architect Awards. Soutěž je určena studentům či absolventům oborů architektury, urbanismu, krajinářské a zahradní architektury, ale i autodidaktům praktikujícím v oboru. Během několika následujících týdnů vám podrobně představíme ty přihlášené práce, které se týkají míst v našem regionu.


Muzeum Landek | Bc. Václav Machů (FAST, VŠB-TUO)

spoluautoři: Bc. Klára Konečná, Bc. Jiří Philippe Janda
vedoucí práce: Ing. arch. Josef Kiszka

Autorská zpráva:

Historie:
Landek se nachází na levém břehu řeky Odry nedaleko jejího soutoku s Ostravicí. Jedná se o bývalý areál dolu, který je ze tří stran obklopen strmými úbočími kopce Landek. Mnohého může překvapit bohatá historie areálu, díky které ho lze považovat za kolébku Ostravy. Eroze zde odkryla unikátní geologický profil se slojemi uhlí, které odkazují na zdejší pobyt jedněch z prvních lovců mamutů v Evropě. Dalším důkazem jejich přítomnosti byl nález Landecké Venuše, malé sošky ženy, která je oproti známější Věstonické útlejší. V 8. stol. zde stávalo slovanské hradiště. Dalším významným obdobím bylo 13. – 16. stol., kdy zde býval hrad Landek. Těžilo se zde mezi léty 1780 – 1991, než byl důl vytěžen a uzavřen.

Řešení areálu:
Návrh využití Landeku reflektuje tento obsáhlý historický vývoj. Každé historické období areálu mělo svojí dominantu jako například ohniště lovců mamutů, hradiště, hrad či těžní věž. Dominanty však postupně zanikly či pozbyly na svém původním významu. Návrh je tedy zaměřen nejen na minulost a současnost, ale také na budoucnost. Ústředním místem a dominantou nového areálu se tak stává muzeum. Místo nejen pro shromažďování historických artefaktů, ale i pro jejich další zkoumání. Výzkum, který přinese areálu nové aktivní využívání i v dalších budoucích letech, se opírá jak o shromažďování artefaktů (Archeologický ústav), tak o jejich další zkoumání (Výzkumné centrum – datování).

Návrh muzea:
Budova muzea je členěna po patrech směrem vzhůru tak, jako kdybychom procházeli napříč minulostí. Kvůli přirozenému rozptýlenému světlu je uvažováno atrium, které prochází celou hmotou a nepřímo také odkazuje do historie. Jednotlivé expozice muzea vyžadují různé výškové uspořádání, proto se podlaží „obtáčí“ okolo atria. Prosklení se otevírá vždy směrem k příslušné lokalitě tohoto období. Materiálově je jak z exteriéru, tak z interiéru zvolen pohledový beton, vhodný především kvůli své dlouhodobé odolnosti. Na fasádě se opakuje pravidelný rytmus po šalovacích prknech. To může být odkazem na dřevo, které bývalo hojně využíváno horníky k pažení štol.

Budoucnost:
S ohledem na historii počítá i tento návrh s tím, že nová budova postupem času ztratí na svém významu a bude pravděpodobně nahrazena novější. Ačkoli fasáda bude od prvotního odlití v areálu působit poměrně kontrastně, časem se začne špinit a zarůstat kupříkladu mechem až „zmizí“ takřka úplně.

Pro informace o dalším ročníku sledujte náš web, nebo přímo yaa.cz.

Související články


Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Server neodpovídá za jejich obsah a nenese právní důsledky spojené s jejich zveřejněním. Vyhrazujeme si právo odstraňovat nepřijatelné příspěvky.