MŠ Veřovice

Vizualizace a popis projektu MŠ v obci Veřovice.

Autor: Jana Dedecius Martochová, Patricia Valentova, Štěpán Hirsch / Coarchitects

Investor nás oslovil s návrhem prostoru pro tzv. Dětské skupiny, tak aby prostor splňoval všechny normativní podmínky a zároveň byly prostory dostatečně dimenzovány pro předpokládaný počet dětí. Investor uvažuje s celkovým počtem 24 dětí, které budou rozděleny do dvou oddělení. Návrh hmotové a dispoziční koncepce velmi zásadně ovlivnila malá velikost pozemku a ochranné pásmo nadzemního vedení elektřiny, které pozemkem vede. Výsledkem je stavba, která je rozdělena na 2 hmoty – dům se sedlovou střechou a částečně stavba s plochou střechou. Obě hmoty tvoří spolu L-tvar s vnitřním „jádrem“, které je společné pro obě oddělení a to je koupelna a vstupní šatny.

Tato koncepce vychází z potřeby investora umístit v části se sedlovou střechou další bytovou jednotku do budoucna a také nás k tomuto řešení vedlo současný architektonický výraz a zasazení stavby do zastavěné části území. Stavbu jsme se snažili navrhnout velmi úsporně také z hlediska komunikačních prostor, který v těchto prostorách často vyvstávají jako nutnost z důvodu splnění norem. Vstupní zóna školky je navržena s kryté polkruhové terasy. Jedná se o čistý světlý prostor s multifunkčním využitím pro šatny dětí. Přímo je napojená na toalety pro děti se sprchovým koutem. Šatna je navržena tak, aby zde ráno i v průběhu dne snadno děti mohly přebíhat mezi zahranou a hernou. Obě herny jsou ale vzájemně propojeny velkými skládacími dveřmi, které umožňují variabilitu pro konání besídek a jiných aktivit s rodiči. Po pravé straně vedle hlavního vstupu se nachází technické zázemí – vchod pro zaměstnance přímo do kanceláře, která je napojena jednak na dětskou hernu ale i na samostané wc se sprchou a úklidovou místnost. Z východní strany na štítové stěně je situován druhý, technický, vstup pro zásobování školky hotovými obědy a snídaněmi přes malou obslužnou kuchyňku.

zdroj: coarchitects.cz
Přesné umístění projektu není uvedeno…

Související články


Komentáře

  1. Winter :

    Autorům bych doporučil otevřít si vysokoškolaská skripta a přečíst si něco o typologii školek. Situování na pozemek je komplet blbě.

    Thumb up 1 Thumb down 5
  2. Winter :

    Po rychlém googlení bych jen dodal, že objekt se bude nacházet zde, pravděpodobně po demolici stávajícího domu:

    https://mapy.cz/zakladni?x=18.1117729&y=49.5396331&z=18&pano=1&source=addr&id=9886443&q=veřovice

    Thumb up 0 Thumb down 0
  3. pavel :

    proč je situování na pozemek komplet blbě?

    Thumb up 1 Thumb down 0
  4. Winter :

    Zahrada je orientována na sever. Od cca 10. hodin bude její větší část zastíněna samotným objektem. Zahrada je zároveň jediným vstupem pro všechny (zaměstnance, rodiče, děti). Rodiče nemají při vyzvedávání ratolesti ani kde počkat (žádná vstupní minihala s alespoň dvěma křesly). Skupina B velkou prosklenou stěnu orientovanou do plotu a cesty namísto zahrady. Kolem prosklené stěn jsou nasázený postele. Atd. Jo a docela mi vadí, že se kvůli tomu zboří docela pěkný starý dům.

    Thumb up 1 Thumb down 0

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Server neodpovídá za jejich obsah a nenese právní důsledky spojené s jejich zveřejněním. Vyhrazujeme si právo odstraňovat nepřijatelné příspěvky.