Konverze nové kotelny v areálu dolu Hlubina

Jednu z hlavních cen ČKA získal v letošní XIV. přehlídce diplomových prací získal projekt Jáchyma Svobody.

Autor: Jáchym Svoboda
Ateliér: FA ČVUT Ateliér Vladimír Soukenka
Škola: FA ČVUT

Datum projektu: 2013

AUTORSKÁ ZPRÁVA

Projekt řeší proměnu objektu bývalé kotelny v areálu NKP Dolní oblast Vítkovice a Hlubina na mediální a technologické centrum, které bude součástí plánovaného univerzitního kampusu. Budova se má také stát sídlem univerzitrní televize a rádia.

nova kotelna dul hlubina

V objektu se z původního vybavení zachovala pouze železobetonová struktura bývalých kotlů, jinak je stavba ve zcela desolátním stavu. S ohledem na místo kde stavba leží, tedy v památkově chráněném území ( i když sama není zvlášť památkově chráněna) jsem se rozhodl narušovat ráz místa v co nejmenší míře a zachovat co možná nejvíce z původního vzhledu. Rozhodl jsem se pro vestavbu zcela samostatné konstrukce do útrob kotelny. Jedná se o prosklenou ocelovou konstrukci s variabilní podlažností, která je odsazena 1,5m od původní stěny a je zde vytvořen prostor pro obsluhování celého objektu technologiemi.

nova kotelna dul hlubina

Ve spodních podlažích budovy jsou umístěna uzavřená studia radia a televize. Čtvrté až sesté nadzemní podlaží tvoří tři vertikálně polohovatelné platformy a je tak zajištěna vysoká variabilita prostoru.

Aby mohl být prostor opravdu variabilní, je zapotřebí aby byl naprosto volný a mohl se přestavovat dle potřeby, to zajišťují mobilní boxy, které zajišťují veškerou obslužnost těchto podlaží. Boxy jsou na plošiny dopravovány pomocí podvěsného mostového jeřábu, umístěného na spodní straně pojízdného můstku v 6NP. Ten může boxy v případě jejich přebytku také uklidit do odkládacího prostoru pod dvoranou budovy.

nova kotelna dul hlubina

Sedmé nadzemní podlaží se nachází na střeše vestavěné konstrukce a je rozšířeno na původní šířku budovy. Podlaha je v místě rozšíření prosklená, stejně tak jako obvod celé střechy a vynahrazuje se alespoň částečně nedostatečné osvětlení (vycházející z predispozice stávající budovy). V sedmém nadzemním podlaží se nachází pouze “kontejner” -tentokrát pevně zabudovaný- obsahující hygienické zařízení a z druhé strany bar a zázemí baru.

nova kotelna dul hlubina

nova kotelna dul hlubina

celý článek: earch.cz

Související články


Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Server neodpovídá za jejich obsah a nenese právní důsledky spojené s jejich zveřejněním. Vyhrazujeme si právo odstraňovat nepřijatelné příspěvky.