Konverze dílen Důl Petr Bezruč

yaa_2014I v loňském roce mladí architekti soutěžili v Young Architect Awards. Soutěž je určena studentům či absolventům oborů architektury, urbanismu, krajinářské a zahradní architektury, ale i autodidaktům praktikujícím v oboru. I letos pokračujeme v prezentaci přihlášených prací, které se týkají míst v našem regionu.

 

Důl Petr Bezruč: centrum Slezské Ostravy – konverze bývalých dílen | Bc. Albert Novák (FAST, VŠB-TUO)

Revitalizace areálu:

Terezie – Jméno tak krásně znící. Kdekdo by na tomto místě nehledal těžební stroj, ale spíše prvorepublikovou vilu, nebo lázně. Přesto je toto jméno spojeno s areálem, který sloužil několik desetiletí těžbě uhlí. Fakt, že zakladatel důl pojmenoval tak krásným jménem (po své manželce), sám o sobě říká mnohé o jeho významu (a nebo o osobnosti paní Terezie), ale to není podstatné. Těžba uhlí po sobě zanechala obrovskou stopu, na jedné straně v podobě zdevastované krajiny, na druhé straně byla zdrojem a příčinou masivní urbanizace, tedy hospodářského a populačního růstu města. Doba masivní těžby je pryč a nastává doba transformace, doba postindustriálního města. Po dolu Terezie zbylo jen dědictví v podobě několika opuštěných a polorozbořených budov. Koncepce revitalizace je shrnuta do dvou základních tezí.

1) To, co zbylo a je nějakým způsobem využitelné a zachovalé, ponechat jako výpověď současného období pro další generace. Jejich architektonické a historická hodnota podle hledisek památkové péče není podstatná. Podstatná je paměť místa, a celospolečensko-kulturní význam.

2) Vytvořit chybějící centrum městské části Slezská Ostrava, které se stane impulsem rozvoje stávající struktury.

Konverze bývalých dílen:
Koncepce rekonstrukce stávajícího objektu dílen a konverze na hudební klub s kavárnou se opírá o podobné principy jako urbanistická studie areálu. Zachovávám maximum z původních dvou budov, které jsou propojeny v jeden celek a ve kterých je organizován nový program. Odstraněny budou zbytky sousedící budovy šaten, která je z poloviny zdemolována a naděje na její obnovu už pominula. Skeletová konstrukce stavby v interiéru vytváří prostorovou modulovou síť, která je využita pro ochozy a galerii. Otevřený prostor halové části je po výšce rozdělen novým stropem, v přízemí je navržena kavárna a horní část o výšce dvou podlaží je využita jako hudební sál. Všechny stavební úpravy jsou přiznané, ať už je to dozdění stávajících otvorů, nebo stopa po odstranění spojovacího článku mezi dílnami a budovou šaten. Z tepelně technických důvodů je uvažováno posílení obvodového pláště porobetonovou přizdívkou z vnitřní strany zdi. Rekonstrukce fasády není v plánu, nové dozdívky budou omítnuté štukem, stávající zdivo ponecháno.

Pro informace o dalším ročníku sledujte náš web, nebo přímo yaa.cz.

Související články


Komentáře

  1. Michal :

    Pěkný projekt, pěkná čeština.

    Thumb up 0 Thumb down 2
  2. Dubiňák :

    My ale naopak chceme, aby byla šachta vidět! Ne, že ji schováme za nějaký další železobetonovoskleněný hambál….. :(((

    Thumb up 0 Thumb down 5

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Server neodpovídá za jejich obsah a nenese právní důsledky spojené s jejich zveřejněním. Vyhrazujeme si právo odstraňovat nepřijatelné příspěvky.