Amfiteátr v lomu

yaa_2014I letos mladí architekti soutěžili v Young Architect Awards. Soutěž je určena studentům či absolventům oborů architektury, urbanismu, krajinářské a zahradní architektury, ale i autodidaktům praktikujícím v oboru. Během několika následujících týdnů vám podrobně představíme ty přihlášené práce, které se týkají míst v našem regionu.

 

Amfiteátr v lomu | Bc. Zuzana Chládková (FAST, VŠB-TUO)

Navrhovaná stavba se nachází v areálu Arboreta Nový Dvůr v obci Stěbořice u Opavy, který je součástí Slezského zemského muzea.

Cílem tohoto návrhu bylo oživení zanedbaného a zapomenutého lomu. Stavba byla navržena tak, aby nenarušovala okolní prostředí, ale aby jej naopak co nejlépe doplňovala. Zároveň by stavba měla přilákat více návštěvníků do arboreta, jejímž by byla součástí. V tomto řešeném místě by tak vznikl další vstup do arboreta.
Návrh byl inspirován nejen starými řeckými amfiteátry, ale i okolní přírodou. Řešení místa tak vychází ze stávajícího okolí, kdy bylo snahou území respektovat, zachovat a spíše pozvednout jeho charakter.

Modelace terénu je využita tak, že budova jakoby kopíruje a prodlužuje obloukovité vrstevnice, čímž plynule vystupuje z terénu a zároveň se hlediště amfiteátru plynule propojuje s terénem. Kruhové hlediště je umístěno v samotném středu lomu, v tom nejnižším místě. Pod hledištěm vystupujícím z lomu se tak vytvořil prostor, který neslouží pouze jako zázemí účinkujících a hostů, ale i jako restaurace ve druhém nadzemním patře a galerie ve třetím patře. Objekt by byl propojen se zbytkem arboreta pomocí lávky, která dále navazuje na schodiště budovy, které vede za prosklenou fasádou po obvodu stavby a kopíruje tak terén.
Volba materiálů byla inspirována okolní přírodou. Beton jako umělá podoba kamenného lomu, dřevěné hlediště jako odkaz na okolní borovicové lesy a v prosklené fasádě se zrcadlí okolní příroda.

Nosné prvky stavby jsou navrženy z monolitického pohledového železobetonu, fasádový pohledový železobetonový sendvič je kotvený do nosného zdiva pomocí delta kotvy. Příčkové zdivo je z Ytongu. K šikmé betonové střeše je přikotveno dřevěné hlediště.

Všechna podlaží jsou propojena bezbariérovým hydraulickým výtahem, nadzemní podlaží jsou propojena hlavním obvodovým schodištěm a suterén je propojen s prvním nadzemním podlažím vedlejším schodištěm. Objekt je orientován prosklenou fasádou na jih až jihozápad.

Pro informace o dalším ročníku sledujte náš web, nebo přímo yaa.cz.

Související články


Komentáře

  1. ing, Karel Korbaš :

    Myšlenka je výborná. Jen bych byl ještě velkorysejší ( prakticky za stejné peníze) a vnitřek bych řešil jako skleník pro teplomilné rostliny !!! vytápění obnovitelnými zdroji !
    Pochybuji, že jenom samotný amfiteátr najde v této lokalitě takovou výtěžnost, aby se v reálném čase vynaložené peníze vrátily.
    Přesně tu lokalitu neznám, i když jsem rodilý ostravák (žijící v STČ kraji), přesto fandím všemu, co přinese zvýšení prestiže SM kraje.Takže jen tak dále. KK

    Thumb up 0 Thumb down 1
  2. jih :

    Nápad na oživení je to báječný, já bych byl velkorysejší v segmentu hlediště. Amfiteátr se hraje skoro dokola a zde je to spíš kukátko… Herci i diváci to mají raději dokola i za cenu snížení počtu řad, což by také nebylo ke škodě…

    Thumb up 0 Thumb down 0

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Server neodpovídá za jejich obsah a nenese právní důsledky spojené s jejich zveřejněním. Vyhrazujeme si právo odstraňovat nepřijatelné příspěvky.